Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Παγκόσμια μέρα των ζώων

Όχι σήμερα. Έχουμε κάτι μέρες ακόμα. Είναι στις 4 Οκτωβρίου. Όπα, κάτι πρέπει να κάνουμε εκείνη τη μέρα; Κάτι έχω πάθει και δε μου έρχεται. Να πάμε με τη WWF σε κάποια συγκέντρωση έξω από τσίρκο; Όχι όχι. Να πάμε για μπάνιο στη θάλασσα; Μπα, θα έχει κρύο. Ποδόσφαιρο έχει εκείνη τη μέρα; Όχι έχει στις 3 Οκτώβρη, οπότε θα πάω τότε.

Ά ναι. Μόλις θυμήθηκα. Έχει εθνικές εκλογές. Γι αυτό το ξεχνούσα. Όχι τώρα θα πάω να ψηφίσω. Θα πάω αλλά από αυτό που βλέπω γύρω, κανάλια δηλαδή, δεν νομίζω ότι θα καταφέρω και τίποτα. Καταρχήν. Δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά. Άντε πάλι τα ίδια δηλαδή. Μετά προβολή όλο των ίδιων και των ίδιων. Συνεντεύξεις και debate, που έρχονται σύντομα, αλλά ψάχνουμε των αριθμό τους, να δούμε πόσες φορές θα ακούσουμε τις ίδιες βλακείες, των τρομερών και φοβερών αρχηγών και όχι μόνο, που άρχισαν πάλι τις υποσχέσεις για το τι ΘΑ κάνουν. Πλάκα πλάκα, θα μπορούσα να γεμίσω τρεις σελίδες από το blog, γράφοντας μόνο τη λέξη ΘΑ από τις τόσες υποσχέσεις. Δηλαδή τόσα χρόνια κυβερνάτε ή είστε στην αντιπολίτευση, και δεν αναφέρομαι μόνο στους δύο, και δεν κάνατε τίποτα; Τί θα αλλάξει (κι) αυτή τη φορά;

Και εντάξει εγώ, εσύ, κάποιος άλλος τους έχει βαρεθεί. Ή λέει ότι τους έχει βαρεθεί. Γιατί όμως κάθε φορά βγαίνουν ξανά οι ίδιοι και οι ίδιοι; Ξανά Πασοκ, δεν μας κάνει το Πασοκ ξανά ΝΔ, δεν μας κάνει ούτε αυτή, άντε να φέρουμε τους προηγούμενους. Δηλαδή αυτό δεν είναι ηλίθιο; Για παράδειγμα, έχεις μια επιχείρηση και προσλαμβάνεις έναν διευθυντή, ένα στέλεχος, κάποιον τέλος πάντων που θα έχει σημαντικές αρμοδιότητες και σου κάνει την επιχείρηση, όπως έχουν κάνει αυτοί την Ελλάδα (το πιάσατε το υπονοούμενο). Τον διώχνεις προφανώς γιατί θες κέρδη. Φέρνεις έναν άλλον. Σου τα κάνει κι αυτός μαντάρα. Τί κάνεις; Ψάχνεις να δεις μήπως υπάρχει κάποιος ικανός ή ξαναφέρνεις τον παλιό; Σύμφωνα με τον ελληνικό λαό ξαναφέρνεις τον παλιό.

Αλλά αν κάνετε αυτή την ερώτηση στον καθένα θα σας πει ότι ψάχνεις καινούργιο. Τότε γιατί φίλε μου πας και ψηφίζεις τον παλιό; Μα γιατί αυτή είναι η ιδεολογία μου θα σου πει. Ναι φίλε μου, αλλά έκτος από το να είμαστε κολλημένοι και να πιστεύουμε σε ηλίθιες ιδεολογίες που μόνο κακό κάνουν, το ηλίθιες δεν αναφέρετε σε κάποια συγκεκριμένη, αλλά γενικά, μήπως θα έπρεπε να ξεκολλήσουμε και να δούμε τι πραγματικά συμφέρει τον τόπο και το σύνολο; Μήπως φίλε μου έχουμε μπουχτίσει από "ιδεολογίες" και μήπως χρειαζόμαστε ΙΔΕΕΣ; Λέω εγώ μήπως.

Μήπως ήρθε η ώρα να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν; Μπα θα μου απαντήσεις. Γιατί θα σε ρωτήσω. Θα πεις διάφορα, αλλά αυτό που θα ήθελες να πεις είναι ότι δεν θα έχεις μετά κάποιον να σου κάνει τα ρουσφέτια που θα σου έχει τάξει πριν τον ψηφίσεις. Δεν θα έχεις κάποιον για να είσαι σίγουρος ότι μετά η θέση θα είναι δική σου μιας και υποστηρίζεις το κόμμα που βγήκε. Δεν θα έχεις κάποιον να σου ικανοποιεί τα προσωπικά υποσχόμενα ΘΑ. Αλλά με τα ΘΑ για το κοινωνικό σύνολο φίλε μου τι θα γίνει; Η απάντηση σου θα μπορούσε να ήταν απλή, ΧΕΣΤΗΚΑ.

Απ' ότι φαίνεται έτσι σκεφτόμαστε. Δεν μας ενδιαφέρει ο δίπλα μας. Δε μας νοιάζει αν το κράτος πάει χάλια. Βγαίνουμε και φωνάζουμε μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά σε εμάς. Αν εμείς είμαστε στη θεσούλα μας, τότε δεν πάνε να πνιγούνε οι άλλοι;

Τώρα μπορεί να κάνω και λάθος. Να είμαι υπερβολικός και να περιγράφω καταστάσεις που είναι η μειοψηφία στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το 50-60% των δύο κομμάτων, άλλα δείχνουν.

Όσο για τα άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, τα έχουμε μάθει εδώ και χρόνια τώρα. Ο προεκλογικός αγώνας, των δύο πιο παλιών, είναι "να ρίξουμε το δικομματισμό". Ναι, χαίρω πολύ. Τι έχετε να προτείνετε πάνω στα τόσα προβλήματα για να πάει ο τόπος μπροστά; "Να πλήξουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ". Α οκ. Όσο για το τρίτο και πιο πρόσφατο μήπως θα πάρει και τη Βέφα να μαγειρεύει στους βουλευτές;

A, ξέχασα και τους οικολόγους. Με κόμματα που θέλουν να βγουν από πίσω και τελικά να πάνε να στηρίξουν όποιον βγει δεν πάμε πουθενά.

Δυστυχώς πρέπει να το πάρουμε απόφαση όμως και να σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε. Να σταματήσουμε να λέμε ότι το κράτος δεν πάει καλά και το ένα και το άλλο. Γιατί κύριοι εμείς τους ψηφίζουμε. Η εικόνα μας είναι αυτοί εκεί μέσα. Όσο σκατά είναι αυτοί, άλλα τόσο είμαστε και εμείς.

Α, και επειδή έβλεπα κάτι φωτογραφίες από Αλεξανδρούπολη μετά τη συγκέντρωση του πασοκ, να καθαρίζουμε και όταν φεύγουμε, έτσι; Όχι να αφήνουμε σκουπίδια και σημαίες.

Άντε παίδες καλό ψόφο σε όλους και μακάρι να αλλάξει κάτι. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Ας αφήσω με αυτή την πρόταση ένα θετικό τόνο.

4 σχόλια:

dapnipako είπε...

Σκίζει το blog σου τελευταία. Βασικά εμείς φταίμε, καταρχάς εμείς είμαστε το κράτος. Εμείς είμαστε ωχαδελφιστές και πρόβατα, εμείς και η τηλεόραση που βλέπουμε προβάλει μοντέλα και ποδοσφαιριστές για πρότυπα (άρα γιατί όχι και τα κόμματα;), εμείς οι ίδιοι καταπατούμε και κλέβουμε τους συμπολίτες μας, περνάμε τα φανάρια με κόκκινο, υπερβαίνουμε το όριο ταχύτητας, αλλά και κάθε όριο, καθόμαστε απλά στη θέση μας και παρακολουθούμε παθητικά και τελικά ψηφίζουμε άτομα που μας αντιπροσωπεύουν ως κράτος. Είναι λίγο απαισιόδοξη στάση, αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Τώρα για αν θα αλλάξουν δεν ξέρω, γιατί πάλι για ΑΝ και ΘΑ και υποθετικές αλλαγές θα μιλάμε.

Michalis είπε...

Συνφωνώ σε όλα μαζί σου. Έχεις δίκιο δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει κάτι, πάλι υπόθεση είναι, αλλά γιατί δεν δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο;

dapnipako είπε...

Και τι καινούρια επιλογή υπάρχει? Ένα από τα μικρότερα κόμματα; Από τα πιο καινούρια και φρέσκα είναι οι πράσινοι οικολόγοι... Νομίζεις αυτοί θα είναι λιγότερο λέρες, λιγότερο εγωιστές, λιγότερο ωχαδελφιστές, περισσότερο ενεργοί?

Michalis είπε...

"A, ξέχασα και τους οικολόγους. Με κόμματα που θέλουν να βγουν από πίσω και τελικά να πάνε να στηρίξουν όποιον βγει δεν πάμε πουθενά."

Την άποψη μου για τους οικολόγους τη λέω εδώ. Συνοπτικά και περιεκτικά. Για τους άλλους μικρότερους που είναι ήδη μέσα τα έγραψα και τώρα κι άλλες φορές.

Παρ' όλα αυτά μπορούμε αν το θέλουμε να ψάξουμε κάποιο άλλο κόμμα. Δεν είναι ούτε 5 ούτε 10 τα κόμματα άλλωστε στην Ελλάδα. Να δούμε, υπάρχει κάποιο που να μας εκφράζει και να μιλάει σωστά; Και αν δεν υπάρχει μήπως να κάτσουμε να δούμε τι φταίει και άνθρωποι που έχουν ιδέες και θα ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν δεν το κάνουν;