Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009

Η Κρήτη στη Ξάνθη

Από την περασμένη Κυριακή έχουν ξεκινήσει εδώ στη Ξάνθη οι γιορτές της παλιάς πόλης. Κατά τη γνώμη μου πολύ πιο ωραία κατάσταση από το καρναβάλι. Ο κόσμος είναι συγκεντρωμένος στην παλιά πόλη, παντού ψησταριές, ζωντανή μουσική σε κάποια σημεία. Γενικώς σου δίνει αυτό το πανηγυριώτικο που μπορώ να πω ότι μου αρέσει περισσότερο. Φυσικά όταν αυτό δε συνοδεύεται με κλαρίνα, όπως για παράδειγμα κάτω στην Πελοπόννησο, ακόμα καλύτερα. Υπάρχει πολύ κέφι, κόσμος που τρώει, πίνει, χορεύει και γενικά το διασκεδάζει. Ενταγμένο στο πιο παραδοσιακό στοιχείο και όχι στο κλαμπίστικο του καρναβαλιού.

Εκτός από αυτά όμως, οι γιορτές της παλιάς πόλης έχουν και πολύ καλές συναυλίες. Φέτος ήταν εδώ η Ρεμπούτσικα με τον Καλατζόπουλο, οι Χαϊνηδες, ο Θαλασσινός με την Κανά και η Γλυκερία. Εγώ πήγα μόνο στους Χαΐνηδες, φυσικά και δεν θα μπορούσα να λείπω, και στο Θαλασσινό με την Κανά.

Εξαιρετικές και οι δύο βραδιές. Άλλωστε δεν είναι και συχνό φαινόμενο οι συναυλίες να κρατάνε κοντά στο τρίωρο όπως αυτές οι δύο. Βέβαια τα παράπονα που έκαναν η μέση και τα πόδια μετά είναι άλλο θέμα!

Χαΐνηδες, λοιπόν, από τα νότια της Ελλάδας στα βόρια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο κόσμος τους ήξερε. Είχε πάρα πολύ κόσμο και βγάλανε πολύ κέφι. Ο Αποστολάκης ζωγράφιζε με τις ατάκες και αυτά που έλεγε και φυσικά τα τραγούδια και η μουσική τους είναι κάτι το εξαιρετικό. Τους είχα δει ξανά στο Ηράκλειο πριν 8-9 χρόνια, αλλά νομίζω ότι τώρα θα μου μείνει περισσότερο η συναυλία.

Για όσους δε ξέρουν οι Χαΐνηδες είναι ένα συγκρότημα από την Κρήτη που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο το 1991. Να πω εδώ ότι εχθές έμαθα ότι τις πρώτες συναυλίες τους τις δώσανε κάτω στο χωριό μου! Βασικά μέλη είναι ο Δημήτρης Αποστολάκης και ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, ενώ από το 1991 έχουν γίνει πολλές προσμίξεις στο σχήμα. Ένας από αυτούς που ήταν στην αρχή, αλλά μετά τον πρώτο δίσκο έφυγε και συνέχισε μόνος του, είναι και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Αυτά για τους Χαΐνηδες. Όσο για τις γιορτές της παλιάς πόλης τελειώνουν σήμερα. Ευτυχώς γιατί ξεκινάει και εξεταστική!

Εκτός από αυτά τα δύο που τράβηξα προχθές στη συναυλία, βάζω και ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια τους στο οποίο συμμετέχει και ο Πασχαλίδης και λέγεται "Τα παραμύθια της γιαγιάς".

2 σχόλια:

Μαίρη είπε...

Καλά οι Χαϊνηδες ήταν απίστευτοι!!!!Εγώ δε τους ήξερα και καλά αλλά εντυπωσιάστηκα..Η μουσική ήταν απίστευτη..Είχαν επαφή και με τον κόσμο και ήταν λες και τραγουδούσαν σε μουσική σκηνή!Καλά η τραγουδίστρια δε παιζόταν..Πόσο να ήταν 25?Και εβγαζε τετοια φωνή..Τα συγχαρητήρια μου!

Michalis είπε...

Αποστολάκης και τα μυαλά στα κάγκελα. Εντελώς τρελός ο άνθρωπος.