Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Ζητούν αλλαγή του ελληνικού αλφαβήτου

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη' τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'..
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'.

Διλαδί ο κίριος Βουλεβτίς μας λέι να γράφουμε κάπος έτςι.

Γιατί ρε γαμώτο νιώθω αναλφάβητος όταν γράφω κάτι έτσι όπως προτείνει. Το παθαίνετε και εσείς ή μόνο δικό μου είναι το πρόβλημα;

Πάντως δεν νομίζω μία τέτοια ιδέα να έχει αντίκτυπο. Άλλωστε δεν ακούστηκε και κάτι παραπάνω από αυτό το κείμενο. Άρα δεν θα κατάφερε τίποτα.

Και μέσα σε όλα αυτά στο τέλος θα μας ζητήσουν να το καταργήσουμε εντελώς και να γράφουμε με greeklish. Αν και νομίζω ότι ελάχιστοι θα έχουν πρόβλημα, γιατί δυστυχώς η χρήση των greeklish έχει αυξηθεί τρομερά. Και δυστυχώς οδηγοί σε πολλά προβλήματα. Αρκεί να σας θυμίσω αυτό που έγραφε ένα παιδί σε ένα forum.

Υ.Γ.: Το καλύτερο σχόλιο που δίαβασα σε ένα blog για το θέμα αυτό ήταν το εξής:

Διλαδί θα ίνε ευροΠΕΟΣ βουλεβτίς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: