Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008

Παρμπρίζ υψηλής τεχνολογίας σημειώνει τα εμπόδια στο δρόμο

Μόλις διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο in.gr και νομίζω ότι αξίζει να το βάλω στο blog, ακριβώς όπως το διάβασα. Οκ, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα πνευματικών δικαιωμάτων, καλό!!!, αλλά ας αναφέρουμε ότι είναι από το in.gr.

"Ένας ανεμοθώρακας υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει η General Motors για τους ηλικιωμένους οδηγούς προβάλει φωτεινά περιγράμματα γύρω από τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν στην πορεία του αυτοκινήτου.

Το πειραματικό παρμπρίζ είναι καλυμμένο με μια διαφανή επίστρωση που φωτίζεται όταν δέχεται μια ακτίνα υπεριώδους λέιζερ. Οι πληροφορίες που προβάλλει προέρχονται από μια κάμερα και υπέρυθρους αισθητήρες στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η μέση ηλικία των οδηγών αυξάνεται -το ποσοστό των Αμερικανών άνω των 65 ετών αναμένεται να έχει διπλασιαστεί στο 20% έως το 2030.

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί «όχι μόνο είναι η ταχύτερα αυξανόμενη ομάδα οδηγών στις ΗΠΑ, αλλά οδηγούν και περισσότερα μίλια ανά έτος σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές» επισήμανε η Σίνθια Όουσλεϊ, καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγκχαμ, η οποία συνεργάζεται με την GM.

Το νέο παρμπρίζ φυσικά δεν μπορεί να βελτιώσει την όραση των εξηνταπεντάρηδων, μπορεί όμως να κάνει τα εμπόδια στο δρόμο να ξεχωρίζουν.

Για παράδειγμα, σε μια συνβεφιασμένη μέρα ο ανεμοθώρακας σημειώνει το εξωτερικό όριο του δρόμου με μια έντονη μπλε γραμμή.

Όταν πάλι οι υπέρυθροι αισθητήρες ανιχνεύσουν έναν άνθρωπο ή ένα ζώο στην πορεία του οχήματος τη νύχτα, προβάλει γύρω του ένα φωτεινό περίγραμμα ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση.

Αντίστοιχο σύστημα προβολής στην επιφάνεια του ανεμοθώρακα αναπτύσσει και η Chrysler."

Αρκετά ενδιαφέρον. Και αν μάλιστα εφαρμοσθεί θα βοηθήσει πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι δεν είναι αναγκαίο μόνο για τους ηλικιωμένους. Ειδικά αυτό που δείχνει η φωτογραφία, δηλαδή σε περίπτωση ομίχλης, θα βοηθήσει πολύ κόσμο.

1 σχόλιο:

tha-ginoume-re-hlektrologoi είπε...

Αν εφαρμοστει οντως θα ειναι πολυ καλο μετρο...Θα σωζει ζωες πραγματικα...Οι ηλικιωμενοι οδηγοι ειναι πολυ επικινδυνοι τις περισσοτερες φορες γιατι ουτε αντανακλαστικα εχουν ουτε προσεχουν το δρομο...Το τιμονι δεν ειναι για ολες τις ηλικιες.Τουλαχιστον αφου δε το καταλαβαινουν οι ιδιοι να αποσυρθουν-που στην τελικη μπορει να χρειαζεται να οδηγουν κιολας καποιοι απ'αυτους και να μη μπορουν να αποσυρθουν,αλλωστε το αυτοκινητο ειναι παντα χρησιμο ποσο μαλλον στους μεγαλυτερους που δεν τους ειναι κι ευκολο να μετακινηθουν αλλιως - ας τους βοηθησει η τεχνολογια να οδηγουν καλυτερα...Μακαρι να εχει αποτελεσμα...