Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Προσοχή! Κίνδυνος κώφωσης...

...όχι από τη μουσική που θα παίζουμε στο ραδιόφωνο, αλλά από την υπερβολική χρήση ακουστικών. Όπως αναφέρει άρθρο του in.gr, ο κίνδυνος για κώφωση έχει αυξηθεί, καθώς "όσοι ακούνε μουσική με ακουστικά σε υψηλή ένταση κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη απώλεια ακοής, καταλήγει έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

..."Η ΕΕ ενδέχεται τώρα να κατεβάσει το ανώτατο όριο έντασης για τα mp3 players.

Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν ότι, μεταξύ των σημερινών Ευρωπαίων χρηστών, τα 2,5 έως 10 εκατομμύρια θα πάθουν βαρηκοΐα λόγω των ακουστικών.

«Υπερβολική» θεωρείται η χρήση που υπερβαίνει τα 89 decibel για μία ώρα την ημέρα επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι βλάβες προκαλούνται όταν τα ηχητικά κύματα είναι τόσο έντονα ώστε να καταστρέφουν τα μικροσκοπικά τριχίδια του κοχλία που αντιλαμβάνονται τις δονήσεις.

«Πρόκειται για βλάβες που μπορεί να στοιχειώσουν την υπόλοιπη ζωή σας» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Χέλεν Κίαρς, αναφερόμενη κυρίως στους νέους που δεν υποψιάζονται τον κίνδυνο.

H νομοθεσία της ΕΕ για τον περιορισμό της ηχορύπανσης θέτει το ανώτατο όριο έντασης για φορητές συσκευές μουσικής στα 100 decibel.

Το δημοφιλές iPod της Apple αρχικά υπερέβαινε το όριο αυτό και η εταιρεία αναγκάστηκε να το αποσύρει από τα καταστήματα της Γαλλίας και να τροποποιήσει το λογισμικό του."

Και ποιός δεν ακούει δυνατά μουσική από το mp3 player. Δυστυχώς οι περισσότεροι. Ειδικά όταν είσαι στο δρόμο και το έχεις μαζί, λόγο της φασαρίας το δυναμώνεις όλο και περισσότερο. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να ακούς "φυσιολογικά", στην πραγματικότητα όμως το έχεις αρκετά δυνατά.

Θέλει μεγάλη προσοχή το συγκεκριμένο θέμα. Παρασυρόμαστε όλοι εύκολα από την δυνατοτητα να ακουμε συνέχεια μουσική, όπου και να είμαστε και ξεχνάμε ότι μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρό πρόβλημα στα αυτιά μας. Υπάρχουν μάλιστα φορές, που δεν χρειάζεται να έχει ο διπλανός mp3, γιατί ακούει από το δικό σου ή εσύ από το δικό του. Και το διπλανός, πολύ κοντινό είναι. Αν είσαι π.χ. στον ηλεκτρικό στην Αθήνα, άνετα ακούς σε μία τέτοια περίπτωση τι ακούει ο απέναντι.

Η ιδέα που υπάρχει για μείωση των ορίων δεν φαίνεται κακή, αρκεί βέβαι να μπορούμε να ακούμε!!!

Μέχρι τότε προσοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: