Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Απίστευτο κι όμως...

...αληθινό; Ήθελα καιρό τώρα να γράψω για το παγκόσμιο ρεκόρ του Bolt στα 100 και στα 200 μέτρα. Και μιας και αυτές τις μέρες θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη είναι μια καλή ευκαιρία για να γράψω για το θέμα. Όταν έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ ήμουνα έξω και με παίρνουν τηλέφωνο να μου το πούνε. Αμέσως αρχίσαμε το χαβαλέ γύρω από το θέμα. Ξέρετε "σιγά τώρα το χρόνο", "πάμε κι εμείς να τρέξουμε αύριο να το κάνουμε σε 9 δεύτερα" και άλλα τέτοια.


Εντάξει μπορεί ο Τζαμαϊκανός να έχει ταλέντο. Μπορεί να έχει καλό προπονητή. Μπορεί να κάνει την απίστευτη προπόνηση, να μην ξεκολλάει από τα ταρτάν, να μην βγαίνει, να έχει πολύ καλή διατροφή και ότι άλλο χρειάζεται για να κάνει αυτά τα ρεκόρ.

Ωπ. Φτάσαμε σε αυτά τα άλλα που χρειάζονται. Σύμφωνα λοιπόν με την επεξεργασία που έγινε στην κούρσα των 100 μέτρων ο Bolt έφτασε να τρέχει μέχρι και με 45km/h. Να σημειώσω ότι με το ποδήλατο εγώ έχω φτάσει τα 43km/h και με μία μικρή κατηφορική κλίση. Οπότε ο αθλητής έφτασε να τρέχει πιο γρήγορα από ένα ποδήλατο και να πηγαίνει για πλάκα κόντρα ένα μηχανάκι. Δηλαδή θα βγαίνει στην παραλιακή και θα υπάρχει ο σχετικός διάλογος:

-παιδιά πότε ξεκινάει η κόντρα με τα παπάκια;
-σε λίγο φίλε, που είναι το δικό σου;
-δεν έχω μηχανάκι φίλε, θα τρέξω χωρίς αυτό.

Εντάξει πέρα από την πλάκα, αυτά τα ρεκόρ δεν γίνονται χωρίς βοηθήματα. Δεν μπορεί να μην έχει πάρει ουσίες. Άλλωστε και οι πέτρες θα το ξέρουν. Ακόμα και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κραυγάζουν και κοντεύουν να πάθουν καρδιακό από την ένταση ξέρουν ότι ο τύπος είναι ντοπέ. Μην τρελαθούμε τώρα.

Και γιατί δεν τον βρίσκουνε θα μου πείτε. Απλή η απάντηση. Μα γιατί πουλάει. Παράδειγμα; Στη Θεσσαλονίκη όπως είπαμε έχει το μίτινγκ στίβου. Πόσες φορές έχετε δει σε ελληνικά στάδια, εκτός από μία πολύ μεγάλη διοργάνωση, να έχει γίνει sold out μέρες πριν; Έχετε δίκιο. Καμία. Ακριβώς γι αυτό λοιπόν τώρα δεν βγαίνουν στη φόρα όλα αυτά. Γιατί πουλάει. Τηλεοπτικά, γεμάτα στάδια, διαφημίσεις και όλα τα λοιπά. Σε λίγα χρόνια όταν θα έχει περάσει η μπογιά του, τότε θα βρεθεί κάποιο δείγμα θετικό και θα του αφαιρεθούν μετάλλια και όλα τα γνωστά. Θα χαθεί η φήμη, αλλά τα λεφτά θα έχουν μπει ήδη στα ταμεία των πολυεθνικών. Έτσι δεν έγινε και μέ άλλους "σπουδαίους" και "γρήγορους" αθλητές; Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Τζόουνς.

Γι αυτό πραγματικά δεν υπάρχει νόημα σε όλο αυτό. Ο στίβος έχει χάσει την αίγλη του. Οπότε ή συμβιβάζεσαι με το ότι όλοι μα όλοι είναι ντοπέ και τρέχουν με τους ίδιους όρους και το βλέπεις ή απλά κλείνεις την τηλεόραση σου και τους γυρίζεις την πλάτη. Πάντως και το δεύτερο είναι δύσκολο να το κάνεις. Το λέω γιατί κι εγώ δεν μπορούσα να μην δω το καλοκαίρι το παγκόσμιο. Απλά δεν μου προκαλούσε κανέναν ενθουσιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: