Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Που πάμε;

Αντιγράφω από το tvxs.gr

Εχθές... "περίπου 30 αστυνομικοί είχαν εισβάλει για έλεγχο στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Floral συλλαμβάνοντας δύο από τους θαμώνες και προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση των υπόλοιπων. Κάποιοι είχαν προηγουμένως πετάξει πέτρες σε αστυνομική περίπολο μακριά από την πλατεία Εξαρχείων, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι δράστες και όχι να ξεκινούν μαζικά αντίποινα εναντίον της συνοικίας και των περαστικών.

Πίσω στο βίντεο, στη φραστική λογομαχία Μανιού-αστυνομικών επεμβαίνει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος κάνει ότι πάει να τραβήξει το κράνος ενός εκ των αστυνομικών που τον συλλαμβάνουν. Η απαίτηση των παρευρισκομένων να ξέρουν οι αστυνομικοί ότι ο Παπαχρήστος ήταν εκφωνητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και να τον αναγνωρίσουν είναι φυσικά εξωπραγματική. Και, σε κάθε περίπτωση, ένας επώνυμος δεν πρέπει να έχει διαφορετική επιχείρηση από έναν απλό πολίτη: οι αστυνομικοί μπορούσαν να ελέγξουν τον Παπαχρήστου. Δεν υπάρχει όμως λόγος να τον συλλάβουν και μάλιστα περνώντας του χειροπέδες, ενώ δεν προβάλλει καμία αντίσταση. Για τις συλλήψεις των Ελληνιάδη ,Δαματόπουλου, δηλαδή των άλλων δύο δημοσιογράφων που απλώς απαθανατίζουν τα συμβάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν περίπλοκες καταστάσεις οι οποίες απαιτούν γνώση ψυχολογίας και γερά νεύρα. Όταν αρχίζουν τα δύσκολα είτε συλλαμβάνουν είτε... ψεκάζουν.

Αργότερα στην αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να μιλήσει με τον Στέλιο Ελληνιάδη, του ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό και πρόσθεσε ότι" δεν είναι αυτή η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει". Ο κ. Ελληνιάδης του θύμισε όμως ότι μπορεί οι ίδιοι να απελευθερώθηκαν σύντομα επειδή έτυχε να είναι γνωστοί, τι θα συνέβαινε όμως αν επρόκειτο για απλούς πολίτες ή περαστικούς; Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» του είπε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά της αστυνομίας την οποία «δεν μπορεί να ελέγξει»."Τις τελευταίες μέρες έχει επικρατήσει μία αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια. Ο λόγος; Να γίνει καθαρισμός της περιοχής; Θα μπορούσα να κάνω χαβαλέ, αλλά δεν νομίζω ότι το σηκώνει η περίσταση. Δυστυχώς βλέπουμε ηλίθιες ενέργειες. Χωρίς λόγο έχουν γεμίσει τα Εξάρχεια με αστυνομία. Μπαίνουν σε μαγαζιά και κάνουν προσαγωγές. Κάπου διάβασα ότι πιάσανε και κάποιους στην είσοδο της πολυκατοικίας τους. Πιάνουν κόσμο γενικά από το πως είναι ντυμένος, αν έχει μακρυά μαλλιά, μούσια κτλ. Στη χούντα είμαστε; Φτάνουμε στο 2010 και βλέπουμε καταστάσεις 50 χρόνων πίσω. Εχθές έγινε κάποιο επεισόδιο με κάποια άτομα που πετάξανε πέτρες σε μια περιπολία. Και γιατί δεν τους συλλάβανε; Με ποια λογική γίνεται μετά έφοδος σε μαγαζιά και γίνονται προσαγωγές όποιων να ναι;

Στο περιστατικό που περιγράφεται στο άρθρο του tvxs.gr, οι μπάτσοι, γιατί δεν μπορείς να τους πεις αλλιώς αυτούς τους τύπους, τα βάζουν με άτομα μεγάλης ηλικίας. Προσαγάγουν κάποιον, και λέω κάποιον όχι επειδή δεν ξέρω το όνομα του και ποιος ήταν, αλλά επειδή θα μπορούσε να ήταν ο καθένας, επειδή προσπάθησε να βγάλει το κράνος ενός μπάτσου. Και ρωτάω. Αν δεν ήταν ο Παπαχρήστος, που είναι γνωστός, και ήταν κάποιος άλλος θα ήταν έξω τώρα ή θα είχε θαφτεί το θέμα; Και τη μαγκιά είναι αυτή της αστυνομίας να πηγαίνει με κράνη απέναντι στους ΠΟΛΙΤΕΣ; Τους ενοχλούν οι κουκουλοφόροι που τα σπάνε, αλλά όχι οι κουκουλοφόροι-κρανοφόροι της ΕΛ.ΑΣ; Αν πήγαινε κάποιος που δεν φορούσε κράνος μήπως θα ήταν καλύτερα;

Επίσης, στη συνέχεια του περιστατικού έγινε και προσαγωγή ενός δημοσιογράφου της ΕΡΤ ο οποίος έβγαζε με βίντεο το περιστατικό. Και ρωτάω πάλι. Είναι σύνορα ή στρατόπεδο και απαγορεύεται να βγάζουν οι πολίτες φωτογραφίες και βίντεο; Με ποιο δικαίωμα λες στον άλλον να μη βγάζει βίντεο και ακόμα χειρότερα με ποιο δικαίωμα τον πας στο Α.Τ.;

Τέλος θέλω να αναφερθώ στην απάντηση του Χρυσοχοΐδη που αναφέρετε στο άρθρο. Αν όντως έχει γίνει, είναι απαράδεκτη. Τι θα πει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά της αστυνομίας την οποία «δεν μπορεί να ελέγξει»; Δηλαδή αν όντως αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να το λύσει γιατί είναι εκεί; Αν δεν έχεις κάποια ιδέα για να γίνει κάτι καλύτερο, ε τότε φύγε, να ρθει κάποιος άλλος που όντως θα μπορέσει να το λύσει.

Αστεία πράγματα, που δεν είναι όμως καθόλου για γέλια. Δυστυχώς.

Μακάρι να αλλάξει κάτι, αλλά αν δεν ξεκινήσει αυτή η αλλαγή από τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, όπως είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών και η ένταξη τους στην κοινωνία ως μέλη της και όχι ως κάτι το διαφορετικό και ξεχωριστό, δεν θα πάμε πουθενά.

Κλείνοντας βάζω ένα τραγούδι του Σαββόπουλου που γράφτηκε την περίοδο της χούντας, αλλά νομίζω ότι είναι διαχρονικό. Και για να βοηθήσω το ΕΛΣΑ που λέει είναι αναγραμματισμός της ΕΛ.ΑΣ.

(ξεκινάει γύρω στο 1:50)

Δεν υπάρχουν σχόλια: