Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Για ποια επέτειο μιλάνε;

Διαβάζω σε άρθρο Των Νέων

"Ομάδες αντιεξουσιαστών από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα εν όψει της 6ης Δεκεμβρίου- της επετείου του φόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα.

«Σε διαδικτυακούς χώρους αντιεξουσιαστών έχουν εντοπιστεί κείμενα με τα οποία προσκαλούνται να έρθουν στην Αθήνα ομάδες αναρχικών με αφορμή τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου», είπε στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Την παρακολούθηση των διαδικτυακών χώρων αλλά και της γενικότερης κίνησης των αντιεξουσιαστικών ομάδων έχει αναλάβει η ΕΥΠ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρώτη πληροφόρηση της ΕΥΠ προς την Ελληνική Αστυνομία αφορά οργανωμένες κινήσεις από Ιταλία και Ισπανία, όπου δεκάδες αναρχικοί ετοιμάζουν βαλίτσες με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα.

Βασική πύλη εισόδου θεωρείται το λιμάνι της Πάτρας για όσους τελικά αποφασίσουν να έρθουν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου αλλά και των επομένων ημερών. Ήδη από την ΕΥΠ έχει ζητηθεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Ιταλίας, Ισπανίας αλλά και Γερμανίας και Σερβίας. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι μπορεί να έρθουν και κάθε εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί ανακριβής. Το σίγουρο είναι όμως πως ορισμένοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν εκ νέου μια εκρηκτική κατάσταση στην Αθήνα», αναφέρει ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. "

Λέει, λοιπόν, ότι θα έρθουν αντιεξουσιαστές από ευρωπαϊκές χώρες για την επέτειο του φόνου του Αλέξη. Eγώ ξέρω, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι επέτειο έχουμε όταν γιορτάζουμε κάτι. Εδώ τι γιορτάζουμε ακριβώς; Που ένας μπάτσος σκότωσε ένα 15χρονο; Πάμε καλά; Μήπως πρέπει να προσέχει ο Τύπος, και γενικά όποιος γράφει κάποιο κείμενο για το συγκεκριμένο θέμα, τις λέξεις που χρησιμοποιεί;

Όσο για τους αντιεξουσιαστές που θα έρθουν. Θα ρθουν να διεκδικήσουν κάτι ή απλά να τα σπάσουν; Έχω βαρεθεί αν βλέπω δήθεν αναρχικούς και δήθεν αντιεξουσιαστές. Αναρχία και βία δεν κολλάνε και πρέπει να το καταλάβουν. Αν δεν διεκδικήσεις παιδεία, δε θα φτάσεις στην αναρχία και με το να σπας δε σε παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Πέρσι μπορεί να έλεγα ότι καλά κάνουν και σπάνε τράπεζες, καταστήματα πολυεθνικών, μπατσικά, ποτέ δε μίλησα για μικρομάγαζα, για να προλάβω οποιοδήποτε τέτοιο σχόλιο, αλλά τώρα δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Πρέπει να γίνουν πορείες, εννοείται, αλλά χωρίς να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Πρέπει το θέμα να ρθει πάλι μπροστά, γιατί πολύ ξεχάστηκε. Πρέπει να γίνει η δίκη σύντομα και όχι κάποια στιγμή μέσα στο 2010, επειδή όσο περνάει ο καιρός ξεχνιέται και θα τη γλιτώσει με μικρή ποινή, και να γίνει και δεκτό το αίτημα της μητέρας του Αλέξη να γίνει η δίκη στην Αθήνα.

4 σχόλια:

dapnipako είπε...

Χαίρομαι που άλλαξες γνώμη για τη βία. Δεν πάμε μπροστά με τη βία, αλλά με τη διεκδίκιση δικαιωμάτων με πιο πολιτισμένους τρόπους. Επίσης, οι πορείες έχουν νόημα μόνο όταν είναι πολιτισμένες και μόνο όταν οι άνθρωποι που συμμετέχουν γνωρίζουν γιατί συμμετέχουν και δεν ακολουθούνε απλά σαν πρόβατα, όπως σαν πρόβατα ακολουθούνε και ψηφίζουν τους διάφορους πολιτικούς.

Michalis είπε...

Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της βίας. Αλλά πέρσι τα χρειαζότανε ο κώλος τους.
Πολύ σωστό αυτό που λες για τις πορείες και για όσους συμμετέχουν.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Καλησπέρες Μιχάλη.

Ως επέτειος μπορεί να νοηθεί μόνο η επέτειος της αυθόρμητης εξέγερσης, σε καμιά περίπτωση η δολοφονία του παιδιού και ορθώς το σχολίασες.


Προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε το Δεκέμβρη ούτε φέτος τα αναίτια και αποπροσανατολισμένα σπασίματα μπορούν να αποδοθούν στους α/α.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κέντρο πέρυσι, ανοργάνωτα και παρορμητικά οι περισσότεροι που μέχρι τότε ίσως και να είχαν γίνει ένα με τον καναπέ. Κάποιο βρήκαν ευκαιρία για εκτόνωση, κάποιοι πλιαστικολόγησαν. Αν τώρα προσθέσει κανείς και την προβοκάτσια της αστυνομίας-μη μου πεις ότι το θεωρείς απίθανο- δε θέλει και πολύ.

Ταραχή πιστεύω θα έχουμε. Η αστυνομία έχει στείλει σαφές μήνυμα από τη 17 Νοέμβρη και τις ασύδοτες προσαγωγές, το ασφυκτικό πλεύρισμα της πορείας, τα χημικά κλπ.

Νέα όπλα για τους αναρχικούς αποκτήθηκαν, καιρός να κάνουν απόσβεση.
Το ότι η ΕΥΠ ασχολείται με αναρχικά καλέσματα είναι αρκετά ενδεικτικό ήδη.

Michalis είπε...

Το Δεκέμβρη όπως λες ήταν πολλές ομάδες ανθρώπων στους δρόμους της Αθήνας. Αναρχικοί, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι. Από την άλλη ήταν και "δήθεν" αναρχικοί, μπαχαλάκιδες γηπέδων, οι οποίοι όπου δούνε φασαρία πάνε, πλιατσικολόγοι, και προφανώς προβοκάτορες. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα περιστατικά που είχαμε ακούσει πέρσι και σε κάθε πορεία γενικά. Οι γνωστοί άγνωστοι, άλλωστε, μια χαρά γνωστοί τους είναι. Δικά τους παιδιά.

Όσο για τους αναρχικούς, δυστυχώς περισσότεροι είναι οι δήθεν παρά οι πραγματικοί.