Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Αστυνομία

Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση μου τα πράγματα που γυρνάνε γύρω από τα γεγονότα τα φετινά και τα περσινά είναι πολλά και μπερδεμένα. Πιστεύω σ' αυτό το κείμενο να μπορέσω να τα βάλω λίγο σε σειρά.

Θα ξεκινήσω με το θέμα της αστυνομίας. Πέρασε μία εικόνα στον κόσμο ότι όλα πήγαν καλά, ότι δεν είχαμε πολλές υλικές ζημιές, καταστροφές και άλλα τέτοια. Το κατάφερε μια χαρά θα έλεγα το υπουργείο “προστασίας του πολίτη”. Προσωπική άποψη και πιστεύω ότι αρκετοί θα συμφωνήσουν είναι ότι τα έκανα σκάτα για άλλη μια φορά. Από που να ξεκινήσεις; Από τις 700 προσαγωγές που έγιναν; Στην τελική μπορεί να αφαίθηκαν ελεύθεροι, αλλά πως κρατάς κάποιον μέσα σε ένα τμήμα χωρίς να έχεις κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ενοχοποίησης του; Για την κατάπατηση του ασύλου δύο φορές στο χώρο του ΑΠΘ; Φαντάζομαι θα διαβάσατε που μπήκαν μέσα και έκαναν συλλήψεις. Για τον μπάτσο που έβγαλε όπλο κατά τη διάρκεια της πορείας; Για τη σύλληψη 23χρονου φοιτητή που κατέβηκε με τις μπιτζάμες του να πετάξει τα σκουπίδια και βρέθηκε με χειροπέδες και στο τμήμα με ψεύτικες κατηγορίες και καταθέσεις μπάτσων, οι οποίοι του φόρτωσαν και μία τσάντα με μολότοφ. Τυχερός ήταν που βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ότι δεν είχε σχέση κι αφέθηκε ελεύθερος.

Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και θα συνεχίσω. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας αν δεν υπάρχει βίντεο. Τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό, είναι αυτά με τον φοιτητή με τα πράσινα alstar, που πέρασε αρκετούς μήνες μέσα στη φυλακή χωρίς να είναι ένοχος κι ακόμα εκέι θα ήταν, αν δεν υπήρχε το βίντεο. Το δεύτερο είναι το περιστατικό με το φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι τα έριξαν όλα στη ζαρντινιέρα. Πάλι αν δεν υπήρχε το βίντεο λάδι θα την είχανε βγάλει. Όχι ότι τρόμαξαν με τα 5 ευρώ τη μέρα που ήταν η απόφαση του δικαστηρίου εναντίον τους. Κι αν τους δούμε πάλι να κάνουν τα ίδια μην απορρίσουμε. Όπως και τους μπάτσους στο περιστατικό με τον 23χρονο, που προφανώς δεν φτάνει μια ΕΔΕ, άλλη μεγάλη ιστορία αυτή, και δεν πάει να ακουστεί όπως θέλει, αλλά πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους επιτόπου, ως επικίνδυνοι για την “προστασία του πολίτη”. Μου άρεσε αυτή η αλλαγή του ονόματος του υπουργείου. Είναι αυτοσαρκαστικό!

Συνεχίζω με το πολύ καλό έργο της αστυνομίας στα τελευταία γεγονότα. Πρέπει να τους μάθει κάποιος εκεί ότι οι μηχανές δεν είναι συγκρουόμενα που παίζουμε στα λούνα παρκ. Κι ότι αν πέσεις πάνω σε κάποιον, μπορεί και να τον σκοτώσεις. Αλλά ξέχασα, Το πε και ο Καρατζαφέρης. “Μα καλά, αφού έβλεπε τη μηχανή να έρχεται γιατί δεν έκανε στην άκρη”. Δε βρέχει, σε φτύνουν. Είναι δυνατόν να μπαίνουν οι ζητάδες και οι δελτάδες, σε λίγο καιρό και σε άλλα γράμματα, μέσα σε μια πορεία και να τρέχουν σαν τρελοί; Χτυπάνε κόσμο τον αφήνουν και φεύγουν; Δηλαδή εσύ που χτύπησες τη γυναίκα πρέπει να είσαι πολύ μάγκας. Κάνεις και κολιές;

Άμα συνεχίσω, δε θα τελειώσω ποτέ το κείμενο. Μπορείτε να ψάξετε σε διάφορα blog και να τα δείτε όλα αυτά και όλα όσα έγιναν. Ας πάμε λοιπόν παρακάτω. Διάβασα ότι από το Γενάρη οι αστυνομικοί θα φέρουν τα διακριτικά τους πάνω στη στολή (όνομα, αμ) όλοι ανεξερέτως. Διάβασα, τώρα δεν ξέρω αν αληθεύει και το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη, ότι το 70-80% των καλοπαίδων των ΜΑΤ αντέδρασαν και είπαν ότι θα αποταχθούν από το σώμα αν γίνει κάτι τέτοιο. Καταρχήν στο καλό. Καταδεύτερον, γιατί τους καίει τόσο; Αν είναι σωστοί τι έχουν να φοβηθούν; Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε!

Παρ' όλα αυτά, όπως συζητούσαμε και σε μία ανάρτηση της Σχιζοφρενής Ερωτευμένης, κάτι πρέπει να γίνει. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να μη χρειάζεται η αστυνομία, να μην υπάρχει. Αλλά τώρα κάτι τέτοιο, νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει εγκληματικότητα, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Δυστυχώς όμως η αστυνομία εκεί έξω μόνο για να προστατεύει τον πολίτη δεν είναι. Κανείς δεν μπορεί αν αμφισβητήσει ότι υπάρχουν καλοί και σωστοί αστυνομικοί και από την άλλη πως υπάρχουν και μπάτσοι. Πολύ συχνά ακούμε τους πρώτους να διαμαρτύρονται ότι τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Γιατί όμως κι αυτοί δεν αντιδράνε; Γιατί δεν πετάνε έξω όσους δεν κάνουν σωστά τη δουλεία τους; Γιατί ενώ ξέρουν μπάτσους που έχουν προβλήματα, ψυχολογικά για παράδειγμα, οπότε είναι ανίκανοι να κρατάνε όπλο και να είναι στο σώμα, δεν τους αναφέρουν; Αντιεπαγγελματικό μια φορά δεν νομίζω ότι θα το θεωρήσει κανείς, όταν πέρσι είδαμε σε μία αντίστοιχη περίπτωση να χάνεται η ζωή ενός 15χρονου. Και μήπως πρέπει να κάτσουμε να δούμε τη λειτουργία όλου του σώματος; Πιστεύω ότι δεν φταίνε οι ίδιοι για ότι γίνεται. Δεν φταίει ούτε ο ματατζής ούτε ο μπάτσος που συμπεριφέρεται έτσι. Φταίνε αυτοί που του δείχνουν ανοχή και του δείνουν τη δυνατότητα να κάνει αυτά που κάνει ένα άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και κόμπλεξ. Γιατί και μπάτσος να μην γινότανε, εγκληματίας θα ήταν σίγουρα. Φταίει το κράτος που το συμφέρει μία τέτοια κατάσταση. Που δεν έχει ψυχολογικά τεστ, σωστή εκπαίδευση, ένταξη του αστυνόμου μέσα στην κοινωνία και όχι απομάκρυνση του από αυτή και σωστά κριτήρια εισαγωγής στην αστυνομία. Όχι να παίρνει άτομα με βάση την επίδοση τους στις πανελλήνιες, λες κι αν ο άλλος γράψει 15 ή 16 είναι και ικανός να προστατεύσει κόσμο. Πρέπει στην αστυνομία να μπαίνουν άτομα που πραγματικά το θέλουν. Που θέλουν να βοηθήσουν και που δεν έχουν κόμπλεξ, να πιστεύουν ότι αυτοί είναι οι λουκι λουκ που θα σώσουν τον κόσμο από τους κακούς ντάλτονς.

Δυστυχώς όμως η όλη κατάσταση βολεύει. Εξυπηρετεί συμφέροντα, αυτά της εξουσίας. Αλλά αν δεν πιέσουμε κι αν δεν απαιτήσουμε αλλαγή της κατάστασης δεν θα γίνει τίποτα. Αν περιμένουμε από αλλαγές ονομάτων υπουργείων και από δεσμεύσεις που δεν τηρούνται, τότε τη βάψαμε και θα γίνουν ακόμα χειρότερα όσο περνάει ο καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: