Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Ο "φοιτητής με τις πιτζάμες". Η ημέρα της συντριβής των δικαιωμάτων του πολίτη

Από massmedia-gr.blogspot.com

Το κείμενο που θ’ ακολουθήσει είναι μεγάλο. Προσπαθήστε να το διαβάσετε όλο για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει καταγραφεί στις φωτογραφίες και τα βίντεο των ενεργών πολιτών που δεν ανέχτηκαν την κατάφορη αδικία – σκευωρία της ενοχοποίησης ενός αθώου πολίτη (πιθανότατα, βλέποντας τον εαυτό τους, στη θέση του).

Θα σας υπενθυμίσουμε τα «οικεία κακά» μιας υπόθεσης που όλοι διαπιστώσαμε, από την πρώτη στιγμή, τη σοβαρότητά της. Ωστόσο, η βιαστική (ίσως λόγο των εορταστικών ημερών που θ’ ακολουθούσαν) παρακολούθηση των σπάνιων ντοκουμέντων, προσπέρασε τις σημαντικότερες πληροφορίες που καταγράφηκαν, τόσο στο τρεμάμενο – ερασιτεχνικό βίντεο της καταδίωξης του «φοιτητή με τις πιτζάμες»,όσο και στο επαγγελματικό φωτογραφικό υλικό. Πληροφορίες που, για πρώτη φορά, αποδεικνύουν κάτι ανατριχιαστικό…

Η προσεκτικότερη ανάλυση του τρόπου της σύλληψης του «φοιτητή με τις πιτζάμες», προδίδει την εφαρμογή προμελετημένου σχεδίου κατασκευής ενόχων από τους «γνωστούς - αγνώστους» - «υπερασπιστές» της έννομης τάξης και την αδικαιολόγητη σύμπραξη σ’ αυτή την παρανομία των πέντε (πλην ενός) φωτορεπόρτερ που φαίνονται στα πλάνα του ερασιτεχνικού βίντεο (σημ. το υλικό τους δεν το είδαμε ποτέ, ούτε ακούσαμε τις μαρτυρίες τους).

Από τη μελέτη των δεδομένων, του βίντεο και τον φωτογραφιών, είναι καταφανές πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα λάθους εκ παραδρομής από μέρους των αστυνομικών (όπως – ψευδώς – αναφέρει στη δεύτερη – ένορκη – κατάθεσή του ένας εξ αυτών).

Αμοντάριστα Βίντεο (Α.Β.)
Παρατηρούμε σχεδόν όλους τους αστυνομικούς (άμεσα ή έμμεσα) να συμμετέχουν μεθοδικά σε προμελετημένο(αντιδημοκρατικό - φασιστικό) επιχειρησιακό σχέδιο ενοχοποίησης ενός αθώου πολίτη που συντονίζεται από τουςπροϊσταμένους τους.

Οι θεσμοθετημένοι προστάτες της έννομης τάξης, αντάμα με τους ταγούς της ενημέρωσης (δηλ. τους φωτορεπόρτερ) , καταστρέφουν με συνοπτικές διαδικασίες έναν αθώο νεαρό πολίτη, μπροστά στα μάτια των εξανιστάμενων συμπολιτών του.

Ένστολοι και μη ένστολοι αστυνομικοί, όπως αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες των πολιτών, διέπραξανσωρεία αδικημάτων όπως:«κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας», «ψευδορκία», «ψευδή καταμήνυση», «συκοφαντική δυσφήμηση», «φθορά ιδιωτικής περιουσίας», ενδεχομένως «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»(!) κ.α. «προασπίζοντας» μ’ αυτό τον τρόπο την «Δημοκρατία» και ο πνευματικός κόσμος «κοιμάται τον νήδυμον». Κανένας από τον νομικό, τον ακαδημαϊκό, το δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό ή/και τον πολιτικό κόσμοδε διαμαρτυρήθηκε με κάτι περισσότερο από την κοινότοπη έγγραφη ή προφορική αποδοκιμασία «του μεμονωμένου περιστατικού που δε χαρακτηρίζει το σύνολο των αστυνομικών υπαλλήλων κτλ. κτλ…» (σημ. ζαρντινιέρα, πράσινα παπούτσια, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος μερικά από τα μεμονωμένα περιστατικά).

Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αντιληφτούν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, πριν να είναι αργά. Η επικοινωνιακή (συγ)κάλυψη της αδυναμίας επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών με πολιτικό τρόπο δεν αποδίδει στην εποχή του Διαδικτύου.

Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Τα αδιέξοδα προδίδουν τα καθεστώτα. Η καταστολή είναι αδιέξοδο.


Το επεξεργασμένο βίντεο με σύντομη περιγραφή


Για να προλάβαίνετε την ανάγνωση του επεξηγηματικού κειμένου πατήστε το πλήκτρο της παύσης.


Αναλυτική παρουσίαση

Σας επισημαίνουμε πως κατά τη διάρκεια της δράσης (βλ. Αμοντάριστα Βίντεο (Α.Β.), 3η κάμερα) γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα που αν δεν έχεις την υπομονή ή/και τα μέσα, είναι ομολογουμένως δύσκολο να τα αντιληφθείς με την πρώτη ματιά.

Αμοντάριστα Βίντεο (Α.Β.)

Ακολουθεί η ανάλυση που βασίσθηκε στο συνδυασμό των ντοκουμέντων των βίντεο και των φωτογραφιών. Θα είμαστε όσο πιο «τηλεγραφικοί» γίνεται.

Σημεία προσοχής

Ο τόπος των γεγονότων και το ιστορικό
Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνταν, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο στα Εξάρχεια από ειδικό φρουρό.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Χάρτης 1

Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας,στη συνέχεια διασπάστηκε λόγο επεισοδίων. Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στη διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία και συνέχισε με δικό του μπλοκ, κατευθυνόμενος μέσο της οδού Καραολή Δημητρίου, στην Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση το (πρώην)Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (βλ. χάρτη 1).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Χάρτης 2


Ο «φοιτητής με τις πιτζάμες» καταγράφεται από τρεις κάμερες να κινείται στον πεζόδορμο της Ιουστινιανού (βλ. Α.Β., 1η κάμερα και 2η κάμερα) και στη συνέχεια να καταδιώκεται και να συλλαμβάνεται (βλ. Α.Β., 3η κάμερα) εντός του χώρου της«Πλατείας Αρχαίας Αγοράς». Πολύ μακριά από τα κύρια σημεία των συγκεντρωμένων διαδηλωτών (βλ. χάρτη 2 και 3).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Χάρτης 3

Τα πρόσωπα

Πολίτες: 1) Η γυναίκα με το κινητό που έχει καταγράψει το φοιτητή με την 2η κάμερα, στον πεζόδρομο της Ιουστινιανού, δέχεται επίθεση από κρανοφόρο «πολίτη» που επιβαίνει σε παπάκι με αριθμό πινακίδας ΝΜΡ 507, ο οποίος της καταστρέφει το κινητό (βλ. εικόνα 1 και Α. Β. [01:59:05 έως 02:16:00], 3η κάμερα [01:31:01 έως 01:47:26]). 2) Ο άντρας της εν λόγο γυναίκαςπου καταγγέλλει επωνύμως την επίθεση του «αγνώστου» (βλ. εικόνα 1 και Α.Β. [03:05:00 έως 03:27:20], 3η κάμερα [02:36:26 έως 02:59:16]). 3) Οι νεαροί και οι νεαρές που καταγγέλλουν ανωνύμως, μπροστά στην κάμερα, την σκευωρία των αστυνομικών (βλ. Α.Μ. [04:52:00 έως 06:21:14], 3η κάμερα [04:23:26 έως 05:53:10]). 4) Η νεαρή συλληφθείσα που, αν είναι πολίτης,φαίνεται να έχει συλληφθεί κι αυτή πολύ μακριά από τις διαδηλώσεις και πιθανόν να ενοχοποιείται με την αντιασφυξιογόνα μάσκα που διακρίνεται στις εικόνα 5 να βρίσκεται κοντά στα πόδια της (προηγουμένως η ίδια πιθανόν μάσκα χρησιμοποιήθηκε σε πόζα ενοχοποίησης του φοιτητή (βλ. εικόνα 5 και Α.Β. [02:15:16 έως 02:19:00], 3η κάμερα [01:47:12 έως 01:50:26])).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικόνα 1

Αστυνομικοί: 1) Ένστολοι αστυνομικοί οι οποίοι διακρίνονται εύκολα. 2) Μη ένστολοι αστυνομικοί οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί από τη δράση τους στη σύλληψη του «φοιτητή με τις πιτζάμες» και την οικειότητα που έχουν με τους ένστολους συναδέλφους τους. Επίσης βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια στον χώρο της σύλληψης και φαίνεται να ακολουθούν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα (βλ. εικόνα 2).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικόνα 2

Φωτορεπόρτερ: Πέντε φωτορεπόρτερ (βλ. εικόνα 3) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (την υπολογίζουμε 10 με 15 μέτρα βλ. χάρτη 3) και φωτογραφίζουν τα αίσχη, χωρίς να παρεμποδίζονται από τους αστυνομικούς (όπως στην περίπτωση της γυναίκας με το κινητό).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικόνα 3

Οι «συμπτώσεις»
1) Η σύλληψη του «φοιτητή με τις πιτζάμες» ομοιάζει με την σύλληψη του «παιδιού με τα πράσινα παπούτσια». Τον τελευταίο τον αναγνώρισαν (δηλ. τον ταυτοποίησαν) από τα χαρακτηριστικά πράσινα παπούτσια και τον πρώτο από τη χαρακτηριστική πιτζάμα(!). 2) Υπάρχουν περισσότεροι από δυο αστυνομικοί με πολιτικά οι οποίοι έχουν κοινό ενδυματολογικό κώδικα που εύκολα διαπιστώνεται (χακί ή γκρι απόχρωση παντελονιού, μαύρο τζάκετ και κράνος). 3) Τα ρούχα του πολίτη που επιτέθηκε στην γυναίκα είναι ολόιδια με τον προαναφερόμενο ενδυματολογικό κώδικα (βλ. εικόνα 4). 4)Παρόμοιο χρωματικό κώδικα έχει και η νεαρή γυναίκα που βλέπουμε να βρίσκεται στον τόπο κράτησης, μαζί με το φοιτητή. Γιατί κανένας δεν αναφέρει κάτι για την κοπέλα; Γιατί κανένας από τους αστυνομικούς δε φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα μαζί της; Γιατί είναι η μοναδική κρατούμενη που προστατεύεται με θόλωμα το πρόσωπό της (στις φωτογραφίες του tvxs); Ποιες κατηγορίες τη βαραίνουν; Συμπτωματικά συνελήφθη σε τόπο άσχετο με τις πορείες;

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικόνα 4

Τα αντικείμενα
1) Το κινητό της γυναίκας που το μαζεύει από το έδαφος, μετά την επίθεση του «άγνωστου πολίτη» (βλ. Α.Β. [02:12:20 έως 02:15:10], 3η κάμερα [01:44:16 έως 01:47:06]). 2) Το μπεζ σακίδιο ώμου που μεταφέρει ο αστυνομικός στο χώρο κράτησης (βλ. Α.Β. [01:46:04 έως 01:47:23], 3η κάμερα [01:18:00 έως 01:19:19]). 2) Η αντιασφυξιογόνα μάσκα που κρατάει ο ένστολος και ο μη ένστολος αστυνομικός, η οποία καταλήγει στα πόδια των συλληφθέντων (βλ. εικόνα 5). 3) Η μολότοφ που τοποθετείται από τους αστυνομικούς στο μπεζ σακίδιο ώμου (βλ.εικόνα 6).

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικόνα 5

Οι αντιδράσεις των πολιτών
Προσέξτε τις λεκτικές αντιδράσεις των πολιτών που δεν πιστεύουν αυτά που βλέπουν τα μάτια τους. Αφουγκραστείτε τα λόγια που ακούγονται από τα νεαρά παιδιά που δεν αντέχουν την κατάφορη αδικία «…όχι ρε πούστη μου…» (βλ. αμοντάριστα βίντεο, 3η κάμερα)

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Εικόνα 6

Δεν υπάρχουν σχόλια: