Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Η τηλεόραση βλάπτει την υγεία

Πιστεύαμε μέχρι τώρα ότι η τηλεόραση το μεγαλύτερο κακό που κάνει είναι να σου προκαλεί, να το πούμε κι ευγενικά για να μην παρεξηγηθεί κανείς, μαλάκυνση! Αυτό το ξέραμε, θα έλεγα είμαστε σίγουροι. Προγράμματα χαμηλής ποιότητας, ειδήσεις που καλύτερα να μην τις βλέπεις γιατί δεν θα ξέρεις που παν τα τέσσερα.

Πλέον όμως μαθαίνουμε ότι εκτός από αυτά τα προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Ας διαβάσουμε το άρθρο του in.gr.

"Κάθε επιπλέον ώρα μπροστά στη μικρή οθόνη συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας θανάτου κατά 11%, καταλήγει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Circulation, την επιθεώρηση του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολογίας.

Για κάθε επιπλέον ώρα τηλεόρασης ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξάνεται κατά 9% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 18%.

«Συγκριτικά με τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα, όσοι έβλεπαν τηλεόραση για πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα αντιμετώπιζαν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 80% αυξημένο ρίσκο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο» αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Η στατιστική συσχέτιση της τηλεόρασης με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η χοληστερόλη, η διατροφή, το βάρος και η σωματική άσκηση.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη «Baker IDI», στην πολιτεία της Βικτόρια, βασίστηκε σε στοιχεία για περίπου 8.000 Αυστραλούς που παρακολουθήθηκαν το διάστημα 1999-2006.

Όπως εξήγησε στο Reuters ο Ντέιβιντ Ντάνσταν, επικεφαλής της μελέτης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όχι από την ίδια την τηλεόραση αλλά πιθανότατα από οποιαδήποτε καθιστική δραστηριότητα.

Οι δραστηριότητες αυτές, επισήμανε, είναι επιζήμιες ακόμα και για άτομα με κανονικό σωματικό βάρος, ακόμα κι αν φροντίζουν να ασκούνται.

«Το πολύ καθισιό βλάπτει την υγεία» κατέληξε."


Όπως καταλάβατε, αφήστε την τηλεόραση και το τηλεκοντρόλ και πάρτε τους δρόμους, τα στάδια και τα γυμναστήρια. Γνωστό άλλωστε ότι η καθιστική ζωή, δεν είναι και ότι καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: