Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Άραγε, θα είναι ισόβια;

Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τη μέρα της απόφασης. Ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος και σε ισόβια φυλάκιση. Γράφει η ελευθεροτυπία ότι... "Το δικαστήριο είχε μετατρέψει την κατηγορία εις βάρος του Επαμ. Κορκονέα από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατά πλειοψηφία 4 - 3. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου -τρεις ενόρκους και έναν δικαστή-, ότι ο Κορκονέας πήγε στο σημείο για να σκοτώσει.

Μάλιστα δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, γεγονός που σήμαινε ότι η επιβολή της ποινής ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο. Η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία."


Μάλιστα. Αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας ότι θα τη γλυτώσει με μικρή ποινή, δεν βγήκαν αληθινές. Ή μήπως όχι; Μήπως η ποινή αυτή έχει ως σκοπό την ικανοποίηση του κόσμου και του κοινού αισθήματος; Μήπως ήθελε να δείξει, ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας; Σκοπός; Να ξεχαστεί το θέμα και να μειωθεί αισθητά η ποινή στην έφεση που ήδη έχει καταθέσει ο Κορκονέας. Εκτός, αν σκέφτομαι πολύ πονηρά, αλλά φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα την κάνατε την παραπάνω σκέψη.

Από την άλλη, μπορούμε να δούμε και τη θετική πλευρά της απόφασης και της πίεσης που άσκησε ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους το Δεκέμβρη του 2008, αλλά και του 2009. Ίσως αυτός ο κόσμος να τρόμαξε κάποιους, οι οποίοι φοβήθηκαν παρόμοιες αντιδράσεις σε περίπτωση που η απόφαση δεν ήταν αυτή που έπρεπε.

Όσο για την οικογένεια του Αλέξη, φαντάζομαι ότι θα νιώθουν δικαιωμένοι, αν και καλό είναι να περιμένουν μέχρι και την έφεση. Οι κατηγορίες του Κούγια για το ήθος του Αλέξη, το οποίο προσωπικά δεν το ξέρω, αλλά ότι βρισκότανε στα Εξάρχεια, δεν του προσάπτει όλα αυτά που είχαν ακουστεί από τους ενόχους.

Αυτό που με λυπεί πάντως είναι ότι δεν βγήκε τίποτα το ουσιώδες από όσα έγιναν. Άλλαξε κάτι στην αστυνομία; Στον τρόπο που μπαίνουν και εκπαιδεύονται; Στα ψυχολογικά τους τεστ; Αν κρίνουμε από συμπεριφορές, μάλλον όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: