Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Πριν ένα χρόνο περίπου, δέκα μήνες για την ακρίβεια, στήσαμε τη σχολική ιστοσελίδα του 17ου Δ.Σ. Καλλιθέας. Είναι το δημοτικό που πήγαινα και στο οποίο είναι δάσκαλος ο πατέρας μου. Οπότε αφού μου το ζήτησε, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Θα ήταν και μια καλή εξάσκηση για μένα. Έτσι ξεκινήσαμε δειλά την προσπάθεια με μία απλή σελίδα (joomla στο χέρι που λέει και μια φίλη!) και το καλοκαίρι αλλάξαμε σε joomla. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είναι καλό, μπαίνουν γονείς και μαθητές και όπως λένε μερικοί από αυτούς τους έχει βοηθήσει κιόλας σε κάποια θέματα.

Αύριο, λοιπόν, είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του σχολείου, το Β1, έκανε τα παρακάτω

"Σήμερα για το τμήμα μου όσο και για μένα ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Κάναμε μάθημα λίγο διαφορετικό από τις άλλες φορές, αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ πιο ουσιαστικό από κάθε άλλη φορά.
Όλη μέρα μας ήταν αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο. Βέβαια εμείς κάθε μέρα ξεκινάμε το μάθημα αφιερώνοντας του λίγο χρόνο. Κάθε πρωί δε γράφουμε ορθογραφία αλλά λέμε τις εντυπώσεις μας, δείχνουμε τις εικόνες που μας άρεσαν, τις ζωγραφιά που κάναμε ή παίζουμε ένα κομμάτι από τα βιβλία που έχουμε δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της τάξης ή από τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου.

Σήμερα όμως αφιερώσαμε αρκετές ώρες στο βιβλίο. Πήγαμε στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης και αφού μιλήσαμε πώς πρέπει να διαλέγουμε βιβλία, κάναμε ένα κύκλο και διαβάσαμε παραμύθια. ( Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων κ.ά.)

Πήγαμε πίσω στην τάξη και με τη βοήθεια του υπολογιστή διαβάσαμε το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν « Η Πριγκίπισσα και το ρεβίθι», (www.paramithia.net) και από το δικό μου αρχείο το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η Δόνα Τερηδόνα»(κάναμε πράξη το ηλεκτρονικό βιβλίο).

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μικρό βιβλίο σε μορφή κόμιξ. Δημιουργήσαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες , ζωγραφιές που έχουν βγει μέσα από τα βιβλία που έχουν διαβάσει τα παιδιά.

Τέλος είδαμε μια πολύ συγκινητική ιστορία σε καρτούν βασισμένη στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Ένα δέντρο μια φορά».

(Ο δάσκαλος της τάξης)"

Επίσης, στη εδώ μπορείτε να δείτε και τις φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: