Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Μια πόλη χωρισμένη στα δύο...

Η πόλη που λάτρεψα μέσα σε 5 μόνο μέρες... Το Βερολίνο, δεν ήταν ποτέ στην λίστα με τα μέρη που ήθελα να επισκεφτώ. Μπήκε ξαφνικά ένα βράδυ που έψαχνα για προσφορές εισιτηρίων. Και έτσι, χωρίς καν να το καταλάβω βρέθηκα ένα ανοιξιάτικο κρύο πρωινό να το κοιτάω από ψηλά και λίγα λεπτά αργότερα να με καλωσορίζουν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου στην Γερμανία.

Δεν ξέρω ακόμα και τώρα που γύρισα στην Ελλάδα αν τελικά το Βερολίνο είναι μια ή δύο περιοχές. Ξέρω πάντως πως τόσο το Δυτικό όσο και το Ανατολικό Βερολίνο έχουν την δική τους (διαφορετική ) ομορφιά.

Στο δυτικό Βερολίνο ,όπου και έμενα, μπορεί κάποιος να θαυμάσει ουρανοξύστες και υπερσύγχρονα κτίρια. Να ζήσει από κοντά την έννοια της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και πως είναι μια απολύτως σύγχρονη πόλη.Εκεί βρίσκεται και το sony Center στην Potsdamer Platz όπου αποτελείται από 7 ψηλά γυάλινα κτίρια. Στο δυτικό Βερολίνο βρίσκεται και το μουσείο "The Story Of Berlin", όπου εκτός από ένα υπέροχο μουσείο που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος μπορεί να κατέβει και σε  ένα πυρηνικό καταφύγιο και να δει ακριβώς πως είναι δομημένο το εσωτερικό του και να πάρει μια γεύση (όχι πολύ γλυκιά) για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Το Ανατολικό Βερολίνο, από την άλλη έχει μια άλλη αίγλη. Είναι εκείνη η περιοχή με τα πολύ παλιά κτίρια, τα πάρκα και τις πλατείες που ακόμα θυμίζουν κάτι από το χθες. Είναι η περιοχή που βρίσκεται το μουσείο DDR το οποίο αναφέρεται στο παλιό Ανατολικό Βερολίνο. Εκεί επίσης βρίσκεται και η γνωστή Alexander Platz , στην οποία βρίσκεται το " Ρολόι του Κόσμου" και ο Τηλεοπτικός Πύργος από τον οποίο κάποιος μπορεί να δει όλο το Βερολίνο από ψηλά. Αυτό που μ' άρεσε πιο πολύ από εκείνη την περιοχή όμως ήταν η βόλτα δίπλα από το ποτάμι κάτω από τα παλιά και επιβλητικά κτίρια, μια βόλτα που έφερνε στο νου σου άλλες εποχές. Ήταν το πιο νοσταλγικό και όμορφο κομμάτι της πόλης.

Πηγαίνοντας κανείς στο Βερολίνο είναι σίγουρο πως θα επισκεφτεί το Τοίχος, από το οποίο πια έχει απομείνει ένα μικρο μέρος σε τρεις περιοχές της πόλης. Επίσης, ένα σημείο που είναι άξιο αναφοράς είναι το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο φιλοξενεί ολόκληρο το ναό της τότε Περγάμου.Όσο σίγουρο, όμως, είναι πως θα επισκεφτεί το τοίχος άλλο τόσο σίγουρο είναι και η μεγάλη ποσότητα μπύρας που θα έχει την ευκαιρία να γευτεί. Σε μικρές pub με ξύλινα τραπεζάκια και πολλές φορές live μουσική θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την νυχτερινή ζωή του Βερολίνου παρέα με μια μπύρα.

Τέλος, μια τελείως τουριστική αλλά στις μέρες σημαντική πληροφορία είναι πως το Βερολίνο ήταν πάρα πολύ φτηνό τόσο στα φαγητά και στους καφέδες όσο και στην αγορά ρούχων και αντικειμένων. Μιας, λοιπόν, ου οι διακοπές πλησιάζουν το Βερολίνο αποτελεί έναν προορισμό ακόμα.Με χαρά θα ήθελα σύντομα να το επισκεφτώ ξανά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: