Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Η Φάρμα των Ζώων

Η περίοδος των διακοπών νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία για να διαβάσεις διάφορα από τα βιβλία που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη σου ,να ταξιδέψεις και να μάθεις μέσα από αυτά. Έτσι, μέσα στα Χριστούγεννα πέρασαν από τα χέρια διάφορα βιβλία, καλά και κακά.. Παραμονή Χριστουγέννων έφθασε η φίλη μου η Γεωργία με μια σακούλα, το δώρο της για την γιορτή μου ( το άργησε ένα μήνα αλλά άξιζε το κόπο).

 Η φάρμα των ζώων, του Τζωρτζ Όργουελ,  ήταν το περιεχόμενο της σακούλας. Και εκτός από δώρο, ήταν και ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν περάσει από τα χέρια μου! Το βιβλίο διηγείται την ιστορία σε μια φάρμα από ζώα τα οποία αποφασίζουν να κάνουν επανάσταση και να διώξουν το αφεντικό τους και να πάρουν την μίζερη μέχρι τότε ζωή τους στα χέρια τους. Ένα βράδυ, λοιπόν, μετά από καιρό προετοιμασίας τα ζώα τα καταφέρνουν και τελικά ο αφέντης τους φεύγει κυνηγημένος από την φάρμα. Έτσι, τα ζώα αρχίζουν να ζουν μόνα τους. Καλλιεργούν τα ίδια αυτά που τους χρειάζονται για να ζήσουν , έχουν την γενική τους συνέλευση και κάποιους κανόνες που τα ίδια έχουν αποφασίσει. Μέσα στις συζητήσεις τους κυριαρχεί η άποψη : ότι όλα τα ζώα είναι ίσα και ότι ο μόνος εχθρός τους είναι ο άνθρωπος ο οποίος και προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί. 

Μέσα στις αρχές της νέας τους ζωής υπάρχει και η αρχή οτι το καθένα δουλεύει ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του και πάντα όλα είναι μεταξύ τους ίσα.  Δεν αργούν, όμως κάποια ζώα να ξεχωρίσουν από το σύνολο και να αποκτήσουν ηγετικές τάσεις, οι οποίες στην πορεία θα αποβούν μοιραίες για την ζωή στο αγρόκτημα. Έτσι, κάποια ζώα αρχίζουν να καταπιέζουν τα υπόλοιπα και η κατάσταση στην φάρμα αρχίζει να θυμίζει την παλιά εποχή με το αφεντικό. Ανάμεσα στα ζώα που ξεχώρισαν ήταν και ο Ναπολέων το γουρούνι, που στην συνέχεια γίνεται ο "αρχηγός" της φάρμας και αποκτά τους προσωπικούς του φρουρούς ενώ μένει ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ζώα και εκδιώκει όποιον είναι ενάντια σε αυτόν. 

Ο Όργουελ, μέσα από την παρομοίωση με τα ζώα ουσιαστικά σατιρίζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και συγκεκριμένα απευθύνεται  στο σταλινικό καθεστώς. Ο Ναπολέων της ιστορίας δεν είναι άλλος από το Στάλιν, ενώ στο βιβλίο υπάρχει ακόμα ένας χαρακτήρας ο οποίος ξεχωρίζει ο Σνόουμπωλ ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Τρότσκυ. 

Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο και πιστεύω πως ο τρόπος που ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα μέσω των ζώων καθηλώνει τον αναγνώστη αλλά κυρίως τον προβληματίζει... Ένα από τα σημεία που τονίζεται μέσα στο βιβλίο είναι ο ρόλος που παίζει η προπαγάνδα στην εκάστοτε κοινωνία. Στο βιβλίο ο Ναπολέων και οι κοντινοί του βοηθοί πείθουν τα ζώα ότι ότι γίνεται είναι μόνο για το καλό τους, ακόμα και όταν τους κόβουν το φαγητό ή τα δικαιώματα τους.

Κλείνοντας, το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλο φάσμα ηλικιών και είναι ένα από τα βιβλία που συστήνω ανεπιφύλακτα στον καθένα να το διαβάσει. Άλλωστε, είναι πολύ μικρό και εύκολο. Τόσο εύκολο που διαβάζεται και σε μια μόνο μέρα (με σιγουριά το λέω αυτό). Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για αυτό αλλά θα αρκεστώ σε αυτά , ώστε να μην επηρεάσω ηθελημένα ή μη και κάποιον στα συμπεράσματα που θα βγάλει από αυτό. Για αυτό και το τέλος δεν περιέχεται στην ανάρτηση μου  ...

Καλή Ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: