Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο Φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος

Από μικρή με θυμάμαι με μια φωτογραφική μηχανή να προσπαθώ να απαθανατίσω στιγμές της ζωής μου, όμορφα τοπία, τους φίλους μου και ότι άλλο μπορούσε να μου προκαλέσει έκπληξη, θαυμασμό ακόμα και θλίψη. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ψάχνοντας για όμορφες φωτογραφίες της πόλης του Βόλου αλλά και του νομού Μαγνησίας, ανακάλυψα έναν μεγάλο φωτογράφο. Τον Δημήτρη Λέτσιο. Το ημερολόγιο Κάρλα το οποίο δημοσίευσε το 1996, ήταν η πρώτη μου "επίσκεψη" στον κόσμο του, αυτόν που έβλεπε ο ίδιος μέσα από τον φακό του. Τα επόμενα χρόνια περιηγήθηκα πλήρως στο  έργο του, μέσα και από την δραστηριοποίησή μου σε μια φωτογραφική ομάδα (που παρεμπιπτόντως πέρασα αξέχαστες και δημιουργικές στιγμές) και έτσι έγινε ένας από τους αγαπημένους μου φωτογράφους που πάντα οι εικόνες του με κερδίζουν. 

Ο Δημήτρης Λέτσιος γεννήθηκε στην Ανακασιά του Βόλου το 1910 και μας αποχαιρέτησε στις 16 Ιανουαρίου του 2008. Για 60 περίπου χρόνια ασχολήθηκε με την φωτογραφία, ενώ η άλλη του μεγάλη αγάπη ήταν η Αθηνά, η γυναίκα του, που τον συνόδευσε για πολλά χρόνια και ένιωσε το πάθος του για την φωτογραφία. Είχε έντονη αντιστασιακή δράση, καθώς οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πολέμησε στο βουνό του Πηλίου.Ενώ μετά τα Δεκεμβριανά οδηγήθηκε στην εξορία.

Ο Λέτσιος αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου. Απαθανάτισε κυρίως στιγμές από την ζωή και την φύση του Βόλου, της Μαγνησίας και γενικότερα της Θεσσαλίας. Παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες μένουν ακόμα να μας θυμίζουν και να μας δείχνουν το κέντρο του Βόλου κάποτε με τα ψαράδικα και όλα εκείνα τα μικρά παλιά μαγαζάκια που πια έχουν γίνει πολυκαταστήματα. Μέσα στον φωτογραφικό του φακό καθρεφτίστηκαν η Μακρινίτσα, η λίμνη Κάρλα, οι Σποράδες, o Θεσσαλικός κάμπος και άλλα μέρη της περιοχής. Μέσα στις φωτογραφίες του διακρίνουμε τα επαγγέλματα του τότε, τα ήθη και έθιμα της περιοχής καθώς και πολλούς ανθρώπους της μεταπολεμικής Ελλάδας που στα πρόσωπά τους είναι χαραγμένες οι κακουχίες που έζησαν και η κατάσταση που επικρατούσε .

Τα λευκώματα με τις φωτογραφίες του είναι:

  1. Φωτογραφία (1987)
  2. Οι γυναίκες της γης (1995)
  3. Κάρλα (1996)
  4. Κάμπος(1997)
  5. Μορφές (1998)
  6. Επαγγέλματα (1999)
  7. Η Μακρινίτσα μέσα από το φακό του Δ. Λέτσιου (2002)
  8. Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας (2005)

Αλλά επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, παρακάτω βρίσκεται ένα πολύ μικρό κομμάτι του έργου του...


Ψαράδικο στην οδό Ιάσονος του Βόλου



Παζάρι στο Βόλο

Λίμνη Κάρλα

Βόλος


Σκιάθος


Το πέρασμα του ποταμού

Αργαλειός



Και επειδή τις φωτογραφίες δεν τις σκάναρα εγώ για να τις βάλω αξίζει να αναφέρω τις πηγές από τις οποίες τις βρήκα και τις χρησιμοποίησα.
Πηγή φωτογραφιών :
www.photo-book.gr
www.efe.com.gr
www.enjoy.gr

4 σχόλια:

Michalis είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Εσύ είσαι το κοριτσάκι στην πρώτη φωτογραφία;

Fouska είπε...

Θα μπορούσα, καθότι και εγώ έτσι μικρή γλυκιά ξανθούλα ήμουν , αλλά όχι...!Το κοριτσάκι , μάλλον είναι γιαγιά τώρα!! :)!Αλλά είναι η αγαπημένη μου φωτογραφία αυτή!

Michalis είπε...

Είδες ξέρω ποια φωτογραφία να σχολιάσω!!!

Σου εύχομαι να γράφουν κάποιοι αναρτήσεις για τις δικές σου φωτογραφίες μετά από μερικά χρόνια!

Fouska είπε...

A!Eυχαριστώ για την ευχή!!! Κάποια μέρα σίγουρα θα γίνει και αυτό! χα χα!!