Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

No parking, No ράμπα...

Σήμερα αποφάσισα να ανεβάσω αυτό το πολύ έξυπνο video, το οποίο αναφέρεται στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ο λόγος?

 Πριν δυο μέρες μάλωσα στο κέντρο του Βόλου με έναν κύριο (με κ μικρό) ο οποίος μου ζήτησε και τα ρέστα όταν του είπα πως έχει παρκάρει πάνω σε μια ράμπα. Ήταν το πρωί της Τετάρτης και καθώς περπατούσα σε γνωστό πεζόδρομο της πόλης και προσπαθούσα να περάσω απέναντι, τσουπ... σκάει το αμάξι και ο καλοντυμένος κύριος και παρκάρει πάνω ακριβώς στη ράμπα. Ήμουν πολύ ευγενική (παρ' οτι δεν έπρεπε) και του λέω "Συγνώμη αλλά εδώ που βάλατε το αυτοκίνητο σας ούτε εγώ δεν μπορώ να περάσω. Η κυρία με το μωρό ή ο κύριος στο καροτσάκι πως θα περάσει?". Η απάντηση ήταν η ίδια που παίρνω κάθε φορά : "Και εσένα τι σε νοιάζει?". Με μεγάλη μου χαρά τόσο ο κύριος από το γειτονικό φαρμακείο όσο και δυο περαστικοί που μας άκουσαν σταμάτησαν και ζήτησαν από τον κύριο να απομακρύνει το αμάξι. Η κύρια μάλιστα του είπε πως θα καλέσει την αστυνομία αν δεν το κάνει γρήγορα και έτσι η ράμπα ελευθερώθηκε (μέχρι να έρθει ο επόμενος κύριος ή κυρία και να στερήσει την είσοδο στον πεζόδρομο σε κάποιον Κύριο ή Κυρία ).

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μαλώνω με κάποιον για αυτό το θέμα. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα την απειλή της αστυνομίας η αλήθεια είναι. Αν και πάντα πιάνει. Ούτε την έκφραση θα μάθεις όταν κάποιος δικός σου ή εσύ πάθεις το ίδιο. Απλά νομίζω πως το θέμα δεν λύνεται έτσι. Ο κύριος μπορεί να έκανε μια βόλτα και να γύρισε πάλι εκεί χωρίς να καταλαβαίνει ή να μην θέλει να καταλάβει την βλακεία που κάνει. Το θέμα δεν είναι να τρομοκρατήσεις κάποιον πως αν δεν φύγει θα του πάρουν τις πινακίδες, αλλά να καταλάβει πως κάνει την ζωή κάποιων άλλων πολύ πιο δύσκολη απ' ότι είναι ήδη. Και πως καλώς ή κακώς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τον άλλον την πρόσβαση του στην δουλειά, την αγορά ή ακόμα και την βόλτα του. Δεν λέω εμένα ίσως κάποιες καταστάσεις με έμαθαν από μικρή να θεωρώ αυτονόητο ότι κάποιοι χώροι δεν ανήκουν στις ρόδες του δικού μου οχήματος.

Προσπάθησα πολλές φορές να καταλάβω που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά. Είναι θέμα παιδείας? Είναι θέμα νοοτροπίας? Είναι θέμα γαϊδουριάς? Νομίζω πως το θέμα χρίζει μεγάλης ανάλυσης και έτσι δεν θα αναφερθώ στο τι φταίει..  Αν και για να "πολεμήσεις" κάτι πρέπει να βρεις την αιτία που το προκαλεί.

Σημασία για μένα σήμερα έχει να κινητοποιήσω όχι μόνο αυτούς που δεν σέβονται τον άλλον αλλά και αυτούς που απλά δεν αντιδρούν όταν δουν κάποιων να "παραβιάζει" τον χώρο του άλλου. Έχει μεγάλο νόημα να μιλάμε και να δίνουμε στον άλλον να καταλάβει οτι δεν είναι θέμα νομιμότητας το να μην παρκάρεις σε μέρη που είναι για αναπήρους αλλά  κυρίως "πραγματικότητας". Νομίζω πως έχουμε ακόμα δρόμο στο να μάθουμε να σεβόμαστε τον άλλον αλλά η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι αντιδρούν σε αυτούς που παρκάρουν σε χώρους στάθμευσης αναπήρων ή πάνω σε ράμπες και αυτό είναι αρκετά αισιόδοξο και ενθαρρυντικό. 


1 σχόλιο:

Michalis είπε...

Σημασία για μένα σήμερα έχει να κινητοποιήσω όχι μόνο αυτούς που δεν σέβονται τον άλλον αλλά και αυτούς που απλά δεν αντιδρούν όταν δουν κάποιων να "παραβιάζει" τον χώρο του άλλου.

Πολύ σωστή κουβέντα. Μεγάλο πρόβλημα και προσωπικά θα το έβαζα μέσα σε αυτό της παιδείας.