Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008

Τ@μα στην Τήνο με ένα κλικ

Εχθές Τα Νέα είχανε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Για διαβάστε το:

"«... Θα είναι ξεχωριστή η χαρά να έχουμε τα αιτήματα της καρδιακής σας προσευχής προς την Παναγία, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας (e-mail) ώστε, τόσο στην Πρόθεση του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος της Τήνου όσο και στις παρακλήσεις και προσευχές μας μπροστά στο Εικόνισμα, να μνημονεύουμε των τιμίων ονομάτων σας και να παρακαλούμε την Παναγία για την ικανοποίηση των αιτημάτων σας».

Αυτό το «ιερό» κάλεσμα προέρχεται από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης. Όσοι πιστοί δεν καταφέρουν να βρεθούν στην Τήνο για να προσκυνήσουν, να προσευχηθούν και να εκπληρώσουν το τάμα τους, δεν πρέπει να απογοητεύονται. Μπορούν να στείλουν e-mail... στην Παναγία μέσα από το site της Ιεράς Μητρόπολης.
Κάθε χρόνο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι προσκυνητές της Παναγίας της Τήνου. Εξίσου μεγάλος είναι όμως ο αριθμός των ηλεκτρονικών προσκυνητών. Υπολογίζεται ότι περίπου εδώ και μία 5ετία 6.000 ηλεκτρονικά τάματαδηλαδή e-mails από πιστούς- έχουν φθάσει στην Παναγία μέσω Διαδικτύου.
«Ρaraklisi»
Η αποστολή e-mail στην Παναγία της Τήνου είναι απλή. Όσοι πιστοί δεν μπορούν λόγω απόστασης, οικονομικών προβλημάτων ή υγείας να μεταβούν στο νησί, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν ηλεκτρονικά τη Μητρόπολη Σύρου. Κλικάρουν δηλαδή www.im-syrou. gr. Μπαίνουν στην ειδική φόρμα του e-mail (internet@im-syrou.gr), όπου μάλιστα υπάρχει έτοιμο και το θέμα paraklisi. Γράφουν τα ονόματά τους ή των συγγενικών τους προσώπων που επιθυμούν να διαβαστούν από τους ιερείς- υπέρ υγείας ή αναπαύσεως- μπροστά από το Εικόνισμα και τα αποστέλλουν.
«Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Λαμβάνουμε περίπου 20 e-mails κάθε εβδομάδα. Ο αριθμός τους μάλιστα αυξάνεται την περίοδο του καλοκαιριού, όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς και τον Μάρτιο που εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», λέει στα «ΝΕΑ» ο πατήρ Φλαβιανός υπεύθυνος του γραφείου Διαδικτύου και της ιστοσελίδας της Μητρόπολης.
Η πλειονότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς την Παναγία της Τήνου προέρχεται από τους Έλληνες του εξωτερικού, «διότι είναι δύσκολο να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι. Τα περισσότερα είναι από την Κύπρο, την Αμερική, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αυστραλία και το 11% από την Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η Μητρόπολη διευκρινίζει ότι οι επιστολές των πιστών έχουν «ένα πολύ αυστηρά εμπιστευτικό χαρακτήρα». Διαβάζονται μόνο από τον υπεύθυνο του site, ο οποίος τα μεταφέρει στους εφημέριους ιερείς του ιδρύματος.
Αγιασμός
Οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης έχουν φροντίσει να ικανοποιήσουν ακόμη μία ανάγκη των πιστών που δεν μπορούν να επισκεφτούν την Παναγία της Τήνου. Εάν θέλουν, μπορούν να γράψουν την ταχυδρομική τους διεύθυνση και το όνομά τους στο e-mail. Και οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης τους στέλνουν δωρεάν μία εικόνα της Παναγίας και αγιασμό από το Ιερό Ίδρυμα της Μεγαλόχαρης, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα."

Τελικά αυτοί οι παπάδες είναι άπαιχτοι. Πραγματικά απορώ τι άλλο θα σκεφτούνε. Πραγματικά δεν ξέρω τι κέρδος έχουν από την όλη υπόθεση, αλλά είναι πραγματικά γελοίοι. Γενικά με τους παπάδες δεν τα πάω καλά. Δεν τους συμπαθώ. Ευτυχώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που τους ενδιαφέρει να εκτελέσουν το έργο τους, αλλά οι περισσότεροι έχουν σε άλλα πράγματα το μυαλό τους, όπως το παγκάρι της εκκλησίας (υπάρχουν και βίντεο που έχει δείξει η τηλεόραση) και άλλοι προσπαθούν να πάρουν τη θέση της κεφαλής της εκκλησίας, χωρίς να σέβονται τίποτα, κοινώς χωρίς να έχουν το Θεό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: