Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008

Αυτή είναι πραγματική μαγκιά

Το άρθρο από τον Ταχυδρόμο των Νέων, ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε σήμερα, από την Ελίνα Μπαλατζή:

" Επιβιβάστηκα στον "Αγ. Γεώργιο" το Σάββατο 12/07, στις 7:25 το πρωί, για Κύθνο. Η μόνη πρόκληση που φαντάστηκα ότι θα αντιμετωπίσω είναι να βρω μια θεσούλα της προκοπής όσο πιο μακριά γίνεται από το πρωινό αγιάζι. Όταν, όμως, γύρω στις 9:00 ακούστηκε από τα μεγάφωνα η ανακοίνωση που καλούσε τα μέλη του πληρώματος να σπεύσουν στην πρώτη σωστική λέμβο κι ενώ διάσπαρτες φωνές από ανήσυχα πηγαδάκια σουσούριζαν ευφάνταστα σενάρια, δεν μπορούσα να μη σταθώ σε μία λέξη που αμέτρητες φορές είχα αντιμετωπίσει, αλλά μόνο στις σελίδες των παιδικών κόμικς..."Ναυαγός", "Άνθρωπος στη θάλασσα"...Ο άντρας εντοπίστηκε κοντά στο Σούνιο από έναν επιβάτη του πλοίου-που, πάλι καλά, δεν μοιράζεται τις απόψεις μας περί ύπνου. "Μόλις πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ναυαγός στη θάλασσα, γύρισα αμέσως το πλοίο 180 μοίρες. Τέτοιου είδους εγχείρημα σε ένα πλοίο 120μ., με 1200 επιβάτες, υπό το μένος των 8 μποφόρ, όπως και να το κάνεις, είναι μεγάλο ρίσκο", μας εκμυστηρεύτηκε ο Νίκος Σαρδής, καπετάνιος του πλοίου. "Χρόνο δεν είχαμε, όμως. Κάθε λεπτό που πέρναγε, ο άνθρωπος κουραζόταν όλο και περισσότερο. Είχε εξαντλήσει τις τελευταίες του δυνάμεις φωνάζοντας και κουνώντας τα χέρια του, προκειμένου να τον δει κάποιος από το πλοίο".
Ποίο είναι το πρωτόκολλο μίας διάσωσης; "Πρέπει να ειδοποιηθούν άμεσα τα παραπλέοντα πλοία και το λιμενικό, ενώ επιχειρείται η τοποθέτηση του καραβιού κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργήσει απάγκιο για τον ναυαγό. Έτσι υποδεικνύεται στα χαρτιά τουλάχιστον. Αν δεν είσαι "ψημένος" στο επάγγελμα όμως, αριστοτέχνης στο χειρισμό του τιμονιού, κινδυνεύεις να πλησιάσεις πολύ και να "τραβήξεις" τον άνθρωπο με την προπέλα. Πραγματοποιώ αυτό το δρομολόγιο εδώ και 4 χρόνια και είμαι στο επάγγελμα από το 1978. Τι θάλασσα τη σέβομαι, αλλά δεν τη φοβάμαι. Αμέσως πετάξαμε από το κατάστρωμα δύο στρογγυλά σωσίβια, αλά δεν κατάφερε να τα προσεγγίσει. Λίγα λεπτά αργότερα, βλέποντας τα σωσίβια άδεια και λαμβάνοντας υπόψιν τη φορά του ανέμου, υπολόγισα ότι θα είχε παρασυρθεί γύρω στα 30μ. πιο βόρεια". Είχε δίκιο.
Έτσι ανασύρθηκε ο ναυαγός. Σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι η σωστική λέμβος που αμέσως έριξαν στη θάλασσα, εξοπλισμένη με μικρή μηχανή, αδυνατεί να αναμετρηθεί με τα κύματα. Τη λύση δίνει ένα παλικάρι. Δίχως δεύτερη σκέψη βουτάει στα κύματα και πιάνει τον άτυχο άνθρωπο για να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον καπετάνιο να εφαρμόσει με επιτυχία τη θέση stavento, μπαίνοντας οριζόντια στη φορά του ανέμου, να κλείσει εντελώς τις μηχανές και να φέρει το καράβι κοντά τους έτσι ώστε να ακουμπήσουν εκείνοι επάνω του. Μία σανίδα σωτηρίας μερικών τόνων, ενώ από πάνω ζητωκραυγάζουν έκπληκτοι ταξιδιώτες. Ο άντρας, Πολωνός στην καταγωγή, είχε αντέξει από το προηγούμενο βράδυ παλεύοντας με τα μποφόρ και την υποθερμία. Άγνωστο το πώς βρέθηκε εκεί- μερικές από τις πιο σοβαρές εκδοχές θέλουν να βουλιάζει η βάρκα με την οποία ψάρευε έξω από το Σούνιο.
Ο Πολωνός ήταν τυχερός. Πριν συνεχίσει το δρομολόγιό του, το "Άγιος Γεώργιος", κατέβασε τον ναυαγό στην κοντινότερη ξέρα κι από εκεί τον παρέλαβε το λιμενικό. Κανείς στο πλοίο δεν έμαθε ούτε το όνομα του, κι όμως όλοι τον εμψύχωσαν-ακόμα και οι μεμψίμοιροι της παρέας. Εκείνος αποχώρησε υποβασταζόμενος με προορισμό το νοσοκομείο Λαυρίου, αδυνατώντας να μιλήσει από το σοκ και την ταλαιπωρία. Πριν φύγει, στάθηκε για λίγο όρθιος στο σκάφος του λιμενικού και μας χαιρέτησε."

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ο άνθρωπος. Και άμα ο καπετάνιος δεν ήταν έμπειρος και ο επιβάτης του πλοίου δεν είχε βουτήξει στη θάλασσα ίσως και να μην είχε σωθεί.
Μεγάλη ΜΑΓΚΙΑ έδειξε ο επιβάτης που δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή και βούτηξε στη θάλασσα. Δεν σκέφτηκε τον ευατό του, αλλά το συνάνθρωπό του που ήταν στη θάλασσα και έπεσε για να τον σώσει. Μαγκιά έδειξε και ο καπετάνιος, ο οποίος ήξερε τι έπρεπε να κάνει και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα καθώς απ' ότι λέει η δημοσιογράφος οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες.
Αυτοί είναι μάγκες και όχι όλοι αυτοί που κάθονται με έναν φραπέ στο χέρι και σου πουλάνε δήθεν μαγκιά. Ούτε αυτοί που σε απειλούν με ένα όπλο και νομίζουν ότι επειδή κρατάνε ένα 45άρι είναι ο νόμος.
Από αυτούς τους ανθρώπους όπως ο καπετάνιος και ο νεαρός που βούτηξε πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα και όχι από όλους εκείνους που προσπαθούν να το παίξουν κάποιοι μόνο και μόνο επειδή έχουν ένα κάλο στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: