Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

Για τη σημαία...

Ένα τραγούδι από τις Τρύπες λέει:

"Για την πατρίδα κι όλους αυτούς
που δεκάρα για σένα δε δίνουν
για γυναίκες, παιδιά, κουφούς και τυφλούς
κατάμουτρα στους δρόμους σε κοιτάν και σε φτύνουν"

Τί θέλει να μας πει το τραγούδι; Ότι υπάρχουν όλοι αυτοί που προφασίζονται το καλό της πατρίδας και το δικό σου, αλλά στην πραγματικότητα σε φτύνουν και προσπαθούν να πετύχουν τα δικά τους συμφέροντα. Σε κοιτάνε και σε κοροϊδεύουν, εσένα κι εμένα τον μικρό. Σε κοιτάνε και λένε είσαι ένα τίποτα, αλλά ταυτόχρονα είσαι και το μέσο για την επίτευξη των στόχων τους.

Μέσα σε αυτή την πατρίδα, λοιπόν, υπάρχουν και κάποια σύμβολα. Κάποια εθνικά σύμβολα. Όπως ο ύμνος, η σημαία και ό,τι άλλο παρόμοιο. Κατά συνέπεια όσοι "εξυπηρετούν" τα συμφέροντα της πατρίδας, αλλά όπως είπαμε στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τα δικά τους, χρησιμοποιούν κι αυτά τα σύμβολα. Χρησιμοποιούν και τη σημαία.

Μην ξεχνάμε ότι και το τανκς που μπήκε στο πολυτεχνείο το 1973 την ελληνική σημαία είχε πάνω, μην ξεχνάμε ότι και οι μπάτσοι τη σημαία έχουν στο μανίκι τους, αλλά σκοτώνουν τα παιδιά αυτής της σημαίας, μην ξεχνάμε ότι και στη βουλή τη σημαία έχει πάνω, αλλά τα αίσχη τα κάνουν όσοι είναι μέσα σε αυτή.

Κι εδώ ερχόμαστε στο θέμα μας. Μήπως τελικά αυτή η συγκεκριμένη σημαία, προσοχή η συγκεκριμένη που αναφέρεται στις παραπάνω περιπτώσεις και σε άλλες παρόμοιες τους, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απλό πανί; Μήπως γι αυτό το λόγο κάποιοι την καίνε; Μάλλον γι αυτό.
Αυτό που θέλουν να δείξουν είναι ότι όπως αυτοί που την χρησιμοποιούν έτσι απλά για να πετύχουν τους στόχους τους εις βάρος μας και δεν την υπολογίζουν, έτσι κι αυτοί την καίνε σαν να την θεωρούν ένα τίποτα. Σαν να είναι ένα απλό πανί.

Με όλα τα παραπάνω δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανέναν. Απλά εξηγώ ένα φαινόμενο που συζητιέται πολλές φορές και ίσως ελάχιστοι ξέρουν το γιατί γίνεται. Ελάχιστοι ξέρουν το συμβολισμό αυτού του καψίματος. Δεν σημαίνει ότι επειδή το γράφω συμφωνώ με το κάψιμο της. Ή τουλάχιστον δεν συμφωνώ απόλυτα.

Όσο αυτοί την βλέπουν ως ένα μέσο για το δικό τους πλουτισμό, έτσι κι εγώ θα τη βλέπω ως ένα απλό πανί...

Υ.Γ.: Για να μην παρερμηνευτούν αυτά που γράφω, προφανώς και σέβομαι όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για τη σημαία και για να μπορώ εγώ τώρα να γράφω αυτά τώρα εδώ. Προφανώς και σέβομαι τους ήρωες του 21, του 40 και τους φοιτητές του πολυτεχνείου. Αλλά η σημαία για την οποία πάλεψαν εκείνοι δεν έχει καμία σχέση με τη σημαία που αναφέρω παραπάνω. Άλλο η μία, άλλο η άλλη. Άλλη σημαία είχανε πάνω τα τανκς, άλλη είχανε μέσα οι φοιτητές. Κι ας ήταν και οι δύο εμφανισιακά το ίδιο.

Υ.Γ.2: Προφανώς όμως κι αυτοί δεν αγωνίστηκαν για τη σημαία και την πατρίδα "που για αυτούς δεκάρα δεν δίνει". Αγωνίστηκαν για να έχουν την ελευθερία τους. Οι ίδιοι και οι επόμενοι από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: