Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Του... ψαριού

Και μιας και αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτηση σε έντομα, πάμε να εξερευνήσουμε και τον θαλάσσιο κόσμο και τα δικά του όντα!!! Για την ακρίβεια, θα αναφερθούμε στο μεγαλύτερο ενυδρείο της Μεσογείου το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από Ηράκλειο στην Κρήτη. Ένα έργο το οποίο παραδόθηκε πριν τέσσερα χρόνια και αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι για την Κρήτη και για την Ελλάδα.

Έχω πάει μέχρι τώρα δύο φορές και δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξαναπάω. Άλλωστε ανανεώνεται συνέχεια και προστίθενται καινούργια είδη ψαριών και θαλάσσιων ειδών. Είναι ένας μεγάλος υπόγειος χώρος, έκτασης 5.000 τ.μ.. Σκοτεινοί διάδρομοι και φωτισμένες προθήκες με τα διάφορα είδη της θάλασσας. Για να το περπατήσεις, προσέχοντας και τι υπάρχει μέσα φυσικά (!!!) και διαβάζοντας και τις πληροφορίες για τα πιο ενδιαφέροντα είδη, μπορεί να χρειαστείς γύρω στη μία ώρα. Σημαντικό είναι να μην πέσεις σε πολύ κόσμο, αν και λίγο δύσκολο να αποφευχθεί, μιας και σε περιόδους διακοπών γίνεται πανικός. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου το επισκέπτονται σχολεία και νομίζω ότι θα άξιζε να γίνονται και εκδρομές από άλλες περιοχές της Ελλάδας για να το δούνε. Αξίζει τον κόπο και περιλαμβάνει και το εκπαιδευτικό κομμάτι!!!

Τι υπάρχει τώρα εκεί μέσα. Πολλά και διάφορα ψάρια και θαλασσινά, από τα πιο γνωστά, πχ αυτά που τρώμε, μέχρι και αυτά που σπάνια βλέπουμε, όπως ιπόκαμπους, και άλλα τα οποία απευχόμαστε να τα συναντήσουμε, όπως καρχαρίες και μέδουσες. Κόκκινη σκορπίνα, ροφός, μουγγρί, σμέρνα, πέρκα, καλόγρια (έχω ψαρέψει κάτι τέτοια πριν κάτι καλοκαίρια και αφού ζει ακόμα το παιδί που καθόταν δίπλα, καλά είμαστε!), σελάχια και άλλα πολλά, μερικά από τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Να σημειώσω ότι όλα τα ενυδρεία και οι προθήκες που έχει είναι φτιαγμένα, όπως είναι ο βυθός της Μεσογείου. Δηλαδή τα βράχια, τα φύκια και όλα τα λοιπά που μπορεί κάποιος να συναντήσει στο βυθό, είναι μέσα εκεί.

Για να νιώθουν δηλαδή και τα ψάρια σαν το σπίτι τους!!!

Αν βρεθείτε από τα μέρη εκεί κάτω, νομίζω ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο και την ταλαιπωρία, αν έχει κόσμο θα έχετε και από αυτό, να περάσετε μια βόλτα από εκεί. Θα είναι κάτι που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστο.

Δείτε και μερικές φωτογραφίες από τις δύο επισκέψεις μου εκεί. Και μετά ξέρετε. Ρείξ' τε κανένα μπαρμπούνι στο τηγάνι!!!

Υ.Γ.1:Μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες (όχι δικές μου) εδώ και να διαβάσετε μερικές ακόμα πληροφορίες για το θέμα.

Υ.Γ.2: Μόλις παρατήρησα ότι φτάσαμε τις 200 αναρτήσεις. Μπράβο μας! Καλά πάμε. Φτάνουμε και στα πρώτα γενέθλια του blog!

Δεν υπάρχουν σχόλια: