Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Άραγε σκοτώνει;

Διάβαζα προχθές ότι έχει διαπιστωθεί πως αυτοί που κατεβάζουν παράνομα συνέχεια μουσική από το ίντερνετ είναι κι αυτοί που αγοράζουν τα περισσότερα cd. Η εξήγηση είναι ότι όταν κάτι τους αρέσει θέλουν να το έχουν και σε cd.

Πρέπει να έχει δίκιο η έρευνα. Ανήκω στην κατηγορία που κατεβάζει πολλά τραγούδια από το ίντερνετ, και ειδικά αυτή τη στιγμή που προσπαθώ να οργανώσω τη μουσική μου, που μου έχει βγάλει το λάδι και δε λέει να τελειώσει ποτέ. Παρ' όλα αυτά δίνω άλλη αξία στο cd. Είναι διαφορετικά να το έχεις. Να έχεις δισκοθήκη και όποτε θες να βάλεις στο cd player να ακούσεις. Άλλη ποιότητα ήχου, άλλη αίσθηση γενικώς. Πιστεύω είναι κάτι παρόμοιο με το θέμα που είχανε ανοίξει στο "όταν χαράζει" με τα γράμματα. Αν κι εγώ συνεχίζω να πιστεύω στα mail!

Αρκετοί όμως θα πούνε. Μήπως είναι παράνομο να κατεβάζεις; Μήπως κάνεις κακό στον καλλιτέχνη κλέβοντας του τη δουλειά; Εδώ θα απαντούσαμε, ότι μάλλον κακό στις δισκογραφικές κάνεις κατεβάζοντας παρά στον τραγουδιστή. Γιατί ο τραγουδιστής θέλει να γίνει γνωστή η δουλειά του. Δεν περιμένει να βγάλει λεφτά από τα cd, αλλά αν ο κόσμος μάθει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα τραγούδια του τότε θα πάει και στη συναυλία και στη σκηνή που τραγουδάει και θα τον ακούσει κι από εκεί θα βγάλει κι αυτός τα χρήματα του. Ποιος μπορεί να δίνει συνέχεια από 15 και 20 ευρώ για να παίρνει κάθε εβδομάδα και ένα cd; Μάλλον ελάχιστοι. Αν όμως οι δισκογραφικές ρίχνανε τις τιμές των cd αρκετά πιο χαμηλά τότε μπορεί και οι πωλήσεις τους να αυξάνονταν. Αλλά τη δισκογραφική την ενδιαφέρει το άμεσο κέρδος.

Βέβαια κάτι φορές, ψιλοστυμμένα φαίνονται όλα αυτά. Βρίσκεις το cd δυο μέρες πριν βγει στην αγορά. Ύποπτο. Το ίδιο ισχύει και με παιχνίδια και ταινίες. Φαντάζομαι ότι θα το έχετε παρατηρήσει.

Οπότε η πειρατεία σκοτώνει τις δισκογραφικές και όχι τους τραγουδιστές, γι αυτό κατεβάστε, αλλά αν κάτι σας αρέσει, προσωπική άποψη είναι ότι πρέπει να το αγοράσετε. Έχει άλλη αξία.

Υ.Γ.: Υπάρχει ένα ωραίο τραγούδι από τους στίχοιμα που αναφέρετε στο θέμα πειρατεία. Δυστυχώς δεν το βρήκα για να το βάλω, αλλά ψάξτε να το βρείτε. Λέγεται "δεν σκοτώνει η πειρατεία τη μουσική".

Δεν υπάρχουν σχόλια: