Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Το Κύμα

Οι περισσότεροι από εσάς έχουν δει την ταινία "Tο Κύμα" (Die Welle) η οποία διαδραματίζεται σε ένα Γερμανικό σχολείο στην περιοχή της Καλιφόρνιας. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εβδομάδας στο σχολείο ο καθηγητής Rainer Wegner, όπου στην ταινία τον υποδύεται ο Jurgen Vogel, αποφασίζει μέσα από μια μορφή πειράματος να μάθει στους μαθητές του τι είναι και πως λειτουργεί ο φασισμός. Ο σκηνοθέτης Denis Gansel μεταφέρει στην οθόνη μας το βιβλίο του Tοdd Strasser και δείχνει τους μαθητές του σχολείου που μέσα σε μια βδομάδα χωρίς καν να το καταλάβουν να έχουν μετατραπεί σε μια μορφή σύγχρονων ναζί. Η ταινία συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου ταινίες, την οποία και θα την είχα ακόμα πιο ψηλά αν δεν είχα διαβάσει πρώτα το βιβλίο.

Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες ταινίες και σειρές που έχουν "παιχτεί" στον κινηματογράφο ή και την τηλεόραση, το βιβλίο είναι εμφανώς ανώτερο της ταινίας. Το προηγούμενο καλοκαίρι που έπεσε στα χέρια μου κατάφερα να το διαβάσω μέσα σε ένα βράδυ καθώς δεν μπορούσα με τίποτα να κοιμηθώ χωρίς τελικά να μάθω το τέλος. Τότε δεν είχα δει την ταινία, την οποία και είδα αφού τελείωσα το βιβλίο γιατί ήθελα να δω και σε εικόνες αυτό το αριστούργημα που είχα διαβάσει.

Όπως προανέφερα συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Todd Strasser και είναι των εκδόσεων Επιλογή. Το βιβλίο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και περιγράφει εκφράσεις όπως : "Δύναμη μέσα από την Πειθαρχία" και "Η δύναμη της Μάζας" που τελικά μπορεί να γίνουν απόλυτα καταστρεπτικές. Ο καθηγητής που στο βιβλίο ονομάζεται Μπέν Ρος οργανώνει τους μαθητές του σύμφωνα με τα ναζιστικά πρότυπα προσπαθώντας να τους απαντήσει σε ερωτήσεις για τον φασισμό. Στο σχολείο δεν αργεί να εμφανιστεί "Το Κύμα" που είναι ένα κίνημα το οποίο στηρίζεται στην πειθαρχία και στην συλλογικότητα. Ενώ στην αρχή όλα δείχνουν να πηγαίνουν άκρως ικανοποιητικά και οι μαθητές να συσπειρώνονται σε ομάδες και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον δεν αργεί να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης. Οι μαθητές αποκλείουν και τρομοκρατούν όσους δεν είναι με το κίνημα και γενικότερα διαφέρουν από αυτούς. Απομακρύνουν από τις παρέες και τις δραστηριότητες τους τα μη μέλη του Κύματος στο βωμό πάντα της "συλλογικότητας¨ και της "πειθαρχίας".

Ο λόγος για τον οποίο λάτρεψα το βιβλίο είναι γιατί ο συγγραφέας περιγράφει γλαφυρά την ιστορία δίνοντας έμφαση σε πολλές λεπτομέρειες. Δείχνει για παράδειγμα με πολύ έντονο τρόπο το πως ο πιο "κακός" μαθητής ο οποίος βρίσκονταν πάντα στο περιθώριο μέσα στο κίνημα και την ομάδα αποκτά άλλη θέση η οποία τον κάνει στο τέλος να χτυπήσει τους συμμαθητές του που είναι αντίθετοι στο κύμα. Περιγράφει ακριβώς το πως ήταν πριν και μετά ο μαθητής, βοηθώντας τον αναγνώστη να καταλάβει πλήρως την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Επίσης έχει έντονους διαλόγους ανάμεσα στα άτομα της ιστορίας κάνοντας αρκετά αισθητό το τι είδος συναισθήματα θυμού, νίκης , χαράς και απογοήτευσης βιώνει ο κάθε ήρωας. Επιπλέον το βιβλίο σε κάνει να φαντάζεσαι την τάξη , το καθηγητή , το σχολείο και την γειτονιά με δικές σου εικόνες και να βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Πιστεύω πως αξίζει να το διαβάσει κάποιος και να ταξιδέψει αλλά και να μάθει μέσα από την ανάγνωση. Ειδικά το θέμα που διαπραγματεύεται με την μάζα και το πως αλλάζει κάποιος και αποκτά βίαιη συμπεριφορά μέσα σε αυτή. Επιπλέον, νομίζω ότι δίνεται και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το φασισμό και τους ναζί.

Τέλος, το βιβλίο έχει πολύ καλύτερο τέλος απ' ότι η ταινία, που προσωπικά λυπήθηκα πάρα πολύ που ο μαθητής σκοτώθηκε. Το τέλος του βιβλίου, όμως, το αφήνω στους επόμενους αναγνώστες...

2 σχόλια:

ydraulikos είπε...

Παρα πολυ ωραια ταινια!!!!Μου εκανε εντυπωση το ποσο ευκολα χειραγωγηθηκαν και μπηκαν σε αυτη τη νοοτροπια της υπακοης και της πειθαρχιας τα παιδια,ακομα και παιδια που ειχαν ενα εντελως διαφορετικο τροπο σκεψης...Με επεισες να διαβασω και το βιβλιο!!Να μαθω και το περιβοητο τελος!!
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF_%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%BF_%CE%9A%CF%8D%CE%BC%CE%B1
Διαβαστε και αυτο!Ειναι πληροφοριες για το πραγματικο πειραμα που εγινε σε σχολειο της Καλιφορνια...Εχει πολυ ενδιαφερον!!

Fouska είπε...

Στο τέλος του βιβλίου έχει και κάποιες σελίδες που λένε για το τι έγινε όντως και τι απλά γράφτηκε στο βιβλίο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ή για να δώσει ο συγγραφέας το δικό του σχόλιο πάνω στο θέμα. όσο για το τέλος, δεν απέχει από της ταινίας απλά πιστεύω πως έχει ένα είδος διδάγματος (που στην ταινία δεν υπάρχει).