Όπως είπε και ο Άγιος Πέτρος στον Bill Gates, στο ανέκδοτο, «έφτιαξες τα windows vista, που καθημερινά βασανίζουν πολύ κόσμο». Και να ήταν μόνο τα vista. Νομίζω ότι οποιαδήποτε windows έχουν φτιαχτεί για να βασανίζουν τον κόσμο. Α ναι. Έχουν φτιαχτεί και για άλλο ένα λόγο. Κάπως πρέπει να σου παίρνουν και 200 ευρώ κάθε 3-4 χρόνια.
Από την άλλη πάλι υπάρχουν και τα λειτουργικά ανοιχτού κώδικα, όπως είναι το linux, που διανέμονται δωρεάν. Λειτουργικό με πάρα πολλές διανομές, με ελάχιστα προβλήματα και ιδανικό για όποιον θέλει να ψαχτεί λίγο περισσότερο.
Νομίζω όμως ότι γύρω από το linux, έχει επικρατήσει ένα μύθος, ο οποίος δεν πιστεύω ότι ισχύει 100%. Ότι δηλαδή το linux είναι ένα δύσκολο λειτουργικό, το οποίο απευθύνεται μόνο σε έμπειρους χρήστες. Μπορεί, να μην στα δίνει όλα στο πιάτο, όπως τα windows, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος που δεν είναι και ο καλύτερος χρήστης υπολογιστών, δεν μπορεί να το μάθει. Άλλωστε και τα windows κάπως δεν τα μάθαμε; Σιγά σιγά. Όλοι δυσκολεύονταν στην αρχή όσο απλά και να είναι. Όπως είχα πει και σε ένα παιδί που "υπερασπιζότανε" τα windows, σαν να ήταν ο Gates ή σαν να έπαιρνε ποσοστά, ότι αν από την αρχή συνηθίζαμε σε linux, τότε δεν θα μας φαινότανε περίεργο.
Όσο για τη συμβατότητα τoυ linux με προγράμματα και συσκευές, έχω να πω και εδώ ότι αν η πλειοψηφία δούλευε σε linux τότε και οι εταιρίες θα αναγκάζονταν να βγάζουν προγράμματα σε linux, Και εννοείται ότι και σε εδώ μπορείς να πουλήσεις ότι θες. Δεν έχει σχέση ότι είναι ανοιχτού κώδικα το λειτουργικό.
Και για να δούμε και μερικά από τα πλεονεκτήματα του linux. Έχετε παρατηρήσει ποτέ τη χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης του υπολογιστής σας όταν τον ανοίγετε; Επειδή το έχω κάνει, έχω να πω ότι τα windows χωρίς λόγο κι αιτία σπαταλούν το 10 με 15% του επεξεργαστή και το 35-50% της ram. Αντίθετα στο linux, χρησιμοποιείται γύρω στο 3-4% του επεξεργαστή, και μιλάω πάντα για διπύρηνους, και το 10-15% της μνήμης. Επίσης το linux σου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις απίστευτα γραφικά πάνω του. Και μιλάω για το compiz-fusion το οποίο δουλεύει σε γραφικό περιβάλλον gnome. Και επειδή τα λόγια είναι περιττά, δείτε εδώ. Γραφικά, τα οποία δεν σπαταλούν καθόλου μνήμη, όσο απίστευτο και αν ακούγεται.
Επειδή όμως ήδη το κείμενο έχει γίνει αρκετά μεγάλο, και επειδή μπορώ να γράψω πάρα πολλά νομίζω ότι καλύτερα είναι να σταματήσω εδώ. Και αν θέλετε μία συμβουλή, δοκιμάστε linux. Είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσουν.
2 σχόλια:
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΘΕΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ....ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ...ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
για σας και εδώ :D
Μήπως έχετε κανένα link για το διάγραμμα που είναι στη μέση του άρθρου; Είναι αρκετά μικρό για να διαβαστεί! Και φαίνεται ενδιαφέρον!
Δημοσίευση σχολίου