Boomp3.com
Καλημέρα σε όλους. Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα αφού ξύπνησα, έκανα την καθιερωμένη ηλεκτρονική βόλτα σε διάφορες σελίδες και σκέφτηκα ότι μιας και έχω καιρό να γράψω στο blog, δεν το κάνω σήμερα μέρα που είναι.
28η Οκτωβρίου, λοιπόν, και γιορτάζουμε την επέτειο του "ΟΧΙ", που όπως έμαθα εχθές το βράδυ ακούγοντας δεύτερο πρόγραμμα υπόθηκε με μία πρόταση στα γαλλικά, την οποία και βρήκα με λίγο ψάξιμο στο google. Αυτό που είπε ο Μεταξάς ήταν: "Donc, Monsieur c' est la guerre", δηλαδή "Λοιπόν, Κύριε έχουμε πόλεμο". Στην πραγματικότητα, όπως όλοι φαντάζομαι ότι ξέρουμε, ο Μεταξάς δεν ήθελε να δώσει μία τέτοια απάντηση, άλλωστε δικτάτορας ήταν και εκείνος, αλλά αναγκάστηκε, γιατί για να το πούμε απλά, δεν θα είχε που να κρυφτεί μετά.
Πριν ξεκινήσω να γράφω την ανάρτηση, αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν ο σχολιασμός της κατάστασης των παρελάσεων, και όχι τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της μέρας. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα θα έχουν βάλει τα καλά τους και θα έχουν βγει έξω για να δούνε την παρέλαση, για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, όσοι είναι γονείς, για να δουν τα σχολεία τους, όσοι είναι δάσκαλοι ή απλά για να είναι και αυτοί εκεί όπως κάθε χρόνο, όσοι δεν έχουν κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες. Και φυσικά αφού τελειώσει η παρέλαση ή βαρεθούν κάπου στη μέση, πάνε για έναν καφέ στις διπλανές καφετέριες.
Δεν ξέρω αν θα απαντούσα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο συχνό ερώτημα "είστε υπέρ των παρελάσεων;". Δεν ξέρω πραγματικά τι θα απαντούσα. Είμαι κάπου ανάμεσα στα δύο, με μάλλον μία μικρή κλίση προς το δεύτερο. Δεν ξέρω ποιο είναι πραγματικά το νόημα μίας παρέλασης. Γράψτε λάθος. Το βρήκα. Πρώτο και καλύτερο το ότι χάνεις μάθημα πηγαίνοντας στις πρόβες. Δεύτερον ότι κάτι θα έχεις να κάνεις και εκείνο το πρωινό, θα πας με τους φίλους σου από το σχολείο κάτι σαν εκδρομή, θα φωνάξετε κανά σύνθημα για το σχολείο σας. Και φυσικά τρίτο και καλύτερο το ότι θα σε καμαρώσουν οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι και δεν συμμαζεύεται. Και όλα αυτά τα λέω επειδή έχω πάρει και εγώ μέρος σε παρέλαση, ευτυχώς μία σε κάθε επίπεδο του σχολείου, και ακόμα ψάχνω να βρω το λόγο για τον οποίο μπήκα στο λύκειο. Δεν με ενθουσίαζε η ιδέα της παρέλασης. Μάλιστα είχα σκεφτεί ότι αν, λέμε τώρα αν, ήμουνα σημαιοφόρος, πράγμα αδύνατο να συμβεί, θα έδινα τη σημαία στον επόμενο. Εδώ μπορεί να μου πείτε "σιγά ρε μάγκα" και άλλα τέτοια, αλλά πραγματικά θα το έκανα. Δεν με ενθουσίαζε καθόλου η ιδέα.
Και μιας και πήγαμε και στη σημαία, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα θέμα που πριν μερικά χρόνια, αν όχι ακόμα και σήμερα (δεν έχω δει πρόσφατα ειδήσεις στην τηλεόραση, μιας και πλέον το αποφεύγω), ήταν πρώτο θέμα στα δελτία τέτοιες μέρες. Αυτό για το οποίο μιλάω είναι η υπόθεση των παιδιών από την Αλβανία που έγιναν σημαιοφόροι στα σχολεία τους και το ξέσπασμα όλων τους "ειδικούς", εθνικιστές θα τους έλεγα απλά, που αντιδρούσαν σε αυτό. Δεν βγαίνει φυσικά νόημα από τα λεγόμενά τους και από τα επιχειρήματα τους. Τι θα πει ακριβώς είναι ο άλλος από την Αλβανία; Δηλαδή κύριοι αν ο άλλος ήταν από τη Γαλλία ή την Αγγλία θα λέγατε πάλι τα ίδια; Ή όταν κάποιος Έλληνας στο εξωτερικό σε μία αντίστοιχη περίπτωση γίνει σημαιοφόρος νιώθετε υπερήφανοι; Δεν έχουμε καταλάβει σε αυτή τη χώρα ότι Έλληνας δεν είναι μόνο αυτός που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ή είναι από Έλληνες γονείς, αλλά και αυτός που έχει πάρει την ελληνική μόρφωση και την ελληνική παιδεία. Ας το καταλάβουν αυτό οι "ειδικοί" των παραθύρων και ας το καταλάβουν και οι γονείς που ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται και και. Αγαπητοί γονείς για να μην έχει το παιδί σας την "τιμή" να είναι σημαιοφόρος, σημαίνει ότι δεν κάθισε να διαβάσει όσο έπρεπε για να πάρει τη σημαία, σε αντίθεση με ένα παιδί από το εξωτερικό που έστρωσε κώλο και είναι σημαιοφόρος επειδή είχε καλή απόδοση στα μαθήματα και όχι επειδή είναι "ΕΛΛΗΝΑΣ". Αυτό με τα μαθήματα είναι άλλη κουβέντα και νομίζω ότι την έχουμε ξανακάνει, αλλά δεν έχω πρόβλημα να γίνει ξανά.
Για να μην ξεφύγω εντελώς από το θέμα, καλά να περάσετε σήμερα που είναι αργία και ελπίζω ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα αρχίσουν να λύνονται, αν δεν καταργηθούν αυτά που τα δημιουργούν.
10 σχόλια:
Και κάτι που ξέχασα. Αλήθεια πόσα παιδία από αυτά που κάνουν παρέλαση, και δεν μιλάω για δημοτικά, αλλά για λύκεια και γυμνάσια, ξέρουν το λόγο για τον οποίο κάνουν παρέλαση; Νομίζω ότι ελάχιστα...
EΓΩ ΜΙΧΑΛΙΟ ΟΣΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΟΥ ΑΚΟΘΣΤΕΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ...ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΕΣ..ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ..ΤΩΡΑ ΔΕ ΞΕΡΩ..ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ...ΦΙΛΑΚΙΑ!
Είχα την τύχη ή την ατυχία να μην συμμετάσχω ποτέ σε παρέλαση... Την ατυχία γιατί θα ήθελα να νιώσω πως είναι και την τύχη γιατί πάντα νόμιζα πως κάτι τέτοιες μέρες ήταν πάντοτε μέρες αργίας, όχι τιμητικής εορτής και οι παρελάσεις αντί για ενθύμηση του γεγονότους και του νοήματός του, απλός τρόπος κοινωνικοποίηση: να πάμε στην παρέλαση, να δούμε τα ξαδέρφια μου και μετά να φάμε με φίλους και γνωστούς στην κοντινή ταβερνούλα, πόσο υποτημιτικό και ψεύτικο μπορεί να είναι? Αυτά είναι παρελθόν για μένα εδώ και 6-7 χρόνια... Και αυτό γιατί πάντα γνώριζα γιατί έχουμε την 28η Οκτ. ως αργία. Πάντως, παρ'ότι οι παρελάσεις είναι παρελθόν για μένα, πάντα τις θυμόμουν με τις αναφορές στα Αλβανάκια που τους απαγορεύεται να είναι σημαιοφόροι. Το πρόβλημα όμως μου όμως δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τους απαγορεύεται να κρατήσουν την Ελ.σημαία, αλλά πολλά από τα παιδιά των μεταναστών, παρ'ότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα -και πολλές φορές και αυτά και οι γονείς τους, άρα είναι 2ης γενιάς μετανάστες- δεν έχουν την Ελ. υπηκοοτητα... Δεν μπορούν να έχουν ταυτότητα, δεν μπορούν να έχουν διαβατήριο και φυσικά εφόσον δεν έχουν τα προαναφερθέντα δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να πάνε πίσω στη χώρα τους, μήπως καταφέρουν να εκδώσουν στη "χώρα τους" διαβατήριο, γιατί η ΄χωρα στην οποία γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν, δεν δέχεται να τους το δώσει. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειτότερα με κάποια παιδία από διάφορες χώρες της Αφρικης που ακόμα και αν πάνε ως λαθρομετανάστες στη χώρα τους, δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοοτητα εκεί, αν δεν ζήσουν εκεί για 5-10χρόνια, ώστε να μάθουν τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα. Ακόμα επιμένεις για τη σημαία? Γιατί εγώ νομίζω ότι η σημαία είναι το μικρότερο πρόβλημα, ανάμεσα στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα παιδιά, σε ένα κράτος που είναι αναδιοργάνωτο και που οργανώνει παρελάσεις απλά ως αφορμή για αργία και καλοπέραση!
Το θέμα της σημαίας το έθιξα λόγο της μέρας. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι αυτά τα παιδιά, οι γονείς τους και όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες έχουν προβλήματα. Δυστυχώς, όλοι λέμε "εγώ δεν είμαι ρατσιστής", αλλά πόσοι το εννοούμε πραγματικά; Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις έχω συναντήσει και εδώ στη Ξάνθη, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι έντονο και δυστυχώς δεν τους φέρονται όπως θα έπρεπε. Φαντάζομαι ότι θα ξέρεις ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν μπάρες στα πομακικά χωριά και απαγορεύονταν η πρόσβαση. Τέτοιος λαός είμαστε και τέτοιες μέρες βρίσκουν ευκαιρία να βγαίνουν τύποι στα κανάλια και να υποστηρίζουν τις ακραίες ιδέες τους για το "καλό της χώρας".
Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, αλλά λόγο της μέρας αναφέρθηκα μόνο στη σημαία. Και φυσικά πίσω από τη σημαία κρύβονται αυτά που αναφέρεις.
οχι αυτο για τις μπαρες οφειλω να ομολογησω οτι πρώτη φορά το ακούω...
Και όμως όσο κουφό και παράξενο και αν ακούγεται αυτό γινότανε. Μόνο μπορούσανε να βγούνε. Κανείς δεν μπορούσε να πάει εκεί. Επειδή εδώ στη Ξάνθη η ζωή περιλαμβάνει και το μουσουλμανικό στοιχείο και επειδή το καλοκαίρι πήγα σε μερικά από αυτά τα χωριά, πρέπει να τονίσω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και καλόκαρδοι, παντού βέβαια υπάρχει και κάποια εξαίρεση στον κανόνα, και νομίζω ότι εμείς έχουμε εντελώς λάθος συμπεριφορά απέναντί τους. Και αυτό το εκμεταλλεύτηκε και η Τουρκία και τους πλησίασε, όχι ότι οι άνθρωποι είχανε εξαρχής κάποια σχέση με την γειτονική χώρα. Απλά εμείς τους συμπεριφερθήκαμε λάθος και οι Τούρκοι το χειρίστηκανε σωστά. Γι αυτό και όπου βλέπεις εδώ δορυφορικό πιάτο televes (αν δεν κάνω λάθος έτσι λέγεται) ξέρεις ότι μένει κάποιος μουσουλμάνος, γιατί το τουρκικό κράτος τους τα έχει κάνει δώρο. Δυστυχώς εμείς το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να βγαίνουμε στα δελτία και να ασχολούμαστε για κανα τέταρτο, επειδή κατηγορήσανε Έλληνα στο εξωτερικό για φόνο. Είμαστε το άγιο έθνος. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση... Ελλαδιστάν!
Παντως εγω πιστευω οτι υπαρχουν πολλα παιδια,που οχι δεν ξερουν,αλλα μπερδευον τι ακριβως εγινε τοτε.Δε νομιζω οτι υπαρχει καποιος που δεν ξερει το γεγονος σαν γεγονος,αλλα σιγουρα υπαρχουν πολλοι που μπερδευουν 28η και 25η,Γερμανους και Τουρκους.Τραβηγμενες ισως θεωρω τις δηλωσεις που κανουν στις καμερες οταν τους ρωτανε,που μαλλον το κανουν για να σπασουν πλακα.
Τωρα σχετικα με τις παρελασεις,κι εγω διαφωνω τελειως.Περα απ'το οτι μου θυμιζουν εποχες αλλων καθεστωτων και δεν ταιριαζει η νοοτροπια αυτη σε δημοκρατικες χωρες,δε βρισκω κανενα νοημα σ'αυτες.Θα μπορουσε ο εορτασμος της 28ης να γινεται με αλλους τροπους,που να τιμουν περισσοτερο και την ημερα και τη χωρα και που να μας δινουν περισσοτερο να καταλαβουμε τι εγινε τοτε.Το μονο που πιστευω οτι αξιζει στις παρελασεις ειναι οι αγωνιστες που βγαινουν στην αρχη,που παρολη την ηλικια τους,ειναι εκει καθε χρονο-θεου θελοντος-και ειναι οι μονοι που νιωθουν τη συγκινηση της μερας καλυτερα απ'ολους και οι μονοι που ξερουν γιατι παρελαυνουν.Μονο αυτοι σου δινουν να καταλαβεις την προσπαθεια που εγινε τοτε.Κανενας αλλος ψευτοεορτασμος,καμια αλλη τελετη.
Επισης,θεωρω τρομερα υποκριτικο,η Ελλαδα να διατυμπανιζεται σαν χωρα που σεβεται τα δικαιωματα των ανθρωπων,σαν χωρα φιλοξενη στους μεταναστες και ανοιχτη(θελουμε και τα λεμε αυτα;)και ταυτοχρονα σε καθε 28η να γινονται καταληψεις,να διαμαρτυρονται συλλογοι γονεων,μαθητες και αλλα τετοια ευτραπελα(εχουν γινει τετοια,τα θυμαμαι απ'τις ειδησεις)επειδη καποιο Αλβανακι στρωθηκε,διαβασε και αρα,συμφωνα με τη διαδικασια,εχει το δικαιωμα να κρατησει τη σημαια.Ειναι για γελια κατι τετοια...Η και για κλαματα...Λες και το Ελληνακι αισθανεται πολυ καλυτερα τη σημασια τησ ημερας η λες και ειναι τοσο πατριωτης πια που δε δεχεται κανεναν αλλο λαο να τιμησει τις εθνικες επετειους.Ο πατριωτισμος φαινεται σε αλλα πραγματα,οχι στο αν θα κρατησεις τη σημαια...Αλλα που να το καταλαβει αυτο ο μεσος Ελληνας...
YΓ:Να με συγχωρεσετε για το μεγαλο κειμενο...Ειναι κουραστικο αλλα παρασυρθηκα τι να κανω...Επισης ωραιο το τραγουδακι....
"Κανενας αλλος ψευτοεορτασμος,καμια αλλη τελετη."
Σωστό συμφωνώ μαζί σου. Και συμφωνώ και με αυτό που μου είπε ο weirdo ότι θα μπορούσε αντί για παρέλαση να γίνεται μία ειρηνική και ωραία πορεία, όπως την 17 Νοέμβρη, όπου θα τιμούσαν τους αγωνιστές του 40'. Όλα τ' άλλα, όπως λες Γεωργία, παραπέμπουν αλλού.
"Το μονο που πιστευω οτι αξιζει στις παρελασεις ειναι οι αγωνιστες που βγαινουν στην αρχη,που παρολη την ηλικια τους,ειναι εκει καθε χρονο"
Χωρίς να θέλω να γίνω ιερόσυλος, άλλωστε ξέρω να σέβομαι όσους προσφέρανε, θα ήθελα να μου λύσετε μία απορία που δημιουργήθηκε με αυτό που είπες. Είμαστε στο 2008, δηλαδή 68 χρόνια μετά το 1940. Άντε πες 70. Ο νεαρότερος που πολέμησε τότε πόσο να ήταν; 15 χρονών; Δηλαδή τώρα θα είναι 85. Μέχρι πότε θα βγαίνουν στην αρχή οι αγωνιστές. Και πόσοι από αυτούς που παρελαύνουν στην αρχή, είχαν πραγματικά πολεμήσει τότε. Ξαναλέω δεν έχει να κάνει με αυτούς που πραγματικά πολέμησαν και πρέπει να τους σεβόμαστε, και ένα απλό χειροκρότημα μία φορά το χρόνο δεν είναι αρκετό, αλλά χρειάζονται ή χρειάζονταν πολύ περισσότερα από αυτό, αλλά γι' αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Γιατί είμαστε στην Ελλάδα και θα μου επιτρέψετε να είμαι καχύποπτος.
Καλα κανεις και εισαι καχυποπτος...Με το δικιο σου κιολας μ'ολα αυτα που βλεπουμε..Τι να σου πω μπορει να συμβαινουν κι αυτα αλλα μου φαινεται λιγο τραβηγμενο...Δε νομιζω πια να φτασαν σε σημειο να πληρωνουν γερους για να εμφναιζονται!!!Ελεος αμα γινεται κι αυτο!!!Οσο για το μεχρι ποτε θα βγαινουν,μεχρι οσο αντεξει ο καθενας...Εδω στο Βολο παντως οταν πηγαινα και εβλεπα τις παρελασεις καθε χρονο ηταν ολο και λιγοτεροι δυστυχως(το θυμαμαι γιατι το σχολιαζαμε κιολας...)
Δημοσίευση σχολίου